Prometne nesreče se dogajajo in dogajajo se prav vsak dan. Tema današnjega članka bodo avtomobilski sedeži za otroke, s katerimi lahko precej izboljšate varnost vašega malčka v avtu. Berite dalje.Otroški avtosedež pa je v tem primeru lahko vez med življenjem in smrtjo za vašega otroka. Tako avtosedež ni samo lepotni ter udobnostni dodatek za v vaš avto. Je nuja za prevoz otroka v avtu. Razvoj otroških avtosedežev napreduje tako hitro kot avtomobilska industrija in vsaka nova kolekcija prinese v ponudbo avtosedežev nove rešitve, ki pomenijo tudi izboljšanje varnosti.

Žal je avtosedeže na nek način zelo težko primerjati s sabo. Za določene modele nemško podjetje ADAC vsako leto izvede testiranje. Točen način kako so ti otroški avtosedeži izbrani ve malo ljudi, a tako pač je. Za vse ostale modele testov skoraj ni, ker so cene takih testiranj astronomske in se le redko katero podjetje odloči financirati tak test.

Zato nikakor ne moremo reči, da so avtosedeži ki niso bili testirani slabši od tistih, ki so bili testirani. Lahko so celo boljši, le ne morete jih primerjati. Zagotovo so vrhunski otroški avtosedeži AXO ISOFIX BREVI, INGLESINA AMERIGO HSA ISOFIX ter KIWY SPF1 SA-ATS. Vsi navedeni avtosedeži so v bistvu enak model, ki se z različnimi oblazinjenji prodajajo pod različnimi blagovnimi znamkami. Ti avtosedeži imajo vgrajen hidravlični sistem, ki deluje podobno kot aktivna varnostna oprema v avtomobilu. Ta sistem imenovan “SA-ATS”( Shock Absorber and Automatic Tensioning System), ki absorbira sile na otroka s samodejnim zategovanjem in sproščanjem varnostnih pasov. Tako se sile na otroka zmanjšajo za do 30%. A noben od teh avtosedežev še ni bil testiran in nima ocene.

Kateri avtosedež izbrati?

Ko izbirate avtosedež kot vedno poglejte poleg rezultata testa (če ga ima) še ocene uporabnikov. Uporabniki vam bodo lahko podali oceno, kako so zadovoljni z otroškim avtosedežem pri vsakodnevni uporabi. Naj bo avtosedež še tako dober na testih, a če ge je zelo težko namestiti v avto bo najbrž kar veliko časa preživel izven avtomobila in potem dobre ocene nič ne pomenijo, če ni v uporabi. Pozorni bodite tudi, če se otrok v njem udobno počuti. Tu predvsem mislimo, da v njem otrok ni ves prepoten, ko ga vzamete iz njega. Če se otrok v njemu ne bo počutil ok bo večinoma jokal in bodo poti težje ali pa otrok zopet ne bo v avtosedežu. In če se vam zgodi zgoraj navedeno je boljši tudi slabši avtosedež, če je otrok v njem kot najboljši, če je le ta za okras.

Ko izbirate avtosedež morate vedeti naslednje. Otroški avtosedeži se delijo po skupinah. Nekateri pokrivajo tudi več skupin in te lahko uporabljate dalj časa. Če kupujete avtosedež preko spleta naj imajo le ti dobre slike. Iz njih se da kar dobro razbrati kakšno oblazinjenje imajo.

V spletni trgovini Bimbo imajo odlično izbiro in tudi avtosedež lahko najdete relativno hitro. S filtri enostavno izbirate med skupinami, težo ali celo starostjo. Tudi izbira med klasičnimi ali IsoFix je enako enostavna. Njihovo ponudbo lahko najdete tukaj!

Na koncu bi samo dodal, boljši je otroški avtosedež brez ADAC-ove ocene kot, da ste sploh brez avtosedeža. Ne bodite brez samo zato, ker mislite, da ne dobite najboljšega!