Veliko voznikov zanemarja pomembnost zavornega sistema v svojem avtomobilu. Sestavlja ga veliko komponent izmed katerih so zavorne ploščice izredno pomembne. Brez njih bi celoten sistem zaviranja se hitro obrabil, avtomobil se ne bi učinkovito ustavil in prišlo bi do velike obrabe samih koles. To je razlog, zakaj je primerna izbira ploščic zelo pomembna za vse voznike. Poznamo nekaj različnih vrst, izmed katerih ima vsaka svoje prednosti. Zato je tudi pomembno, da izberemo najboljšo vrsto za svoj tip vozila.

Različne vrste zavornih ploščic

Na trgu obstaja mnogo različnih avtodelov, ki se med seboj zelo razlikujejo. Enako velja za zavorne ploščice. To je tudi razlog, da se lahko hitro zmedemo, ko po spletu iščemo nadomestne dele. Kakovost zavornih ploščic je zelo odvisna od materialov, ki so bili uporabljeni za izdelavo. To tudi vpliva na njihovo zmogljivost in druge lastnosti. Primerna izbira je tudi odvisna od vrste in teže našega vozila, saj sta to velika dejavnika, ki vplivata na potrebo po boljši zavorni moči.

Izbira primernih materialov za vaše vozilo

Sam zavorni sistem v našem vozilu vsebuje mnoge komponente, ki med seboj sodelujejo, da zagotovijo najboljšo učinkovitost moči zavor. Sam sistem je narejen tako, da vozniku nudi moč upočasnjevanja in ustavljanja vozila. Tukaj so ključna komponenta ravno zavorne ploščice avtomobila, ki ustvarijo trenje med samo ploščico in zavornim diskom. To omogoča, da lahko, kot voznik, uravnavamo zavorno moč vozila po želji.

zavorna moč avtomobila je ključna za popolno varnost

Poznamo mnoge materiale izdelave zavornih ploščic, ki so:

Kovinske

Najbolj pogosta izbira za mnoga vozila, kovinske ploščice so narejene iz mešanice različnih kovin. So cenovno dostopne in nudijo zadovoljivo zmogljivost za vsakodnevno vožnjo.

Keramične

Večinoma jih opazimo pri športnih avtomobilih, saj nudijo izredno moč zaviranja. Lahko tudi prenašajo veliko večje temperature, ki nastanejo s trenjem, ko pritisnemo na zavore. Res pa je, da so tudi najdražja izbira, saj so namenjene za visoke obremenitve.

Gumijaste in steklene

Lahko jim rečemo tudi organske zavorne ploščice, saj so narejene iz lažjih materialov. Večinoma jih najdemo na lažjih in manjših vozilih.

Zavorne ploščice za naše vozilo

Vsako vozilo uporablja ploščice, ki jih je vgradil proizvajalec. Seveda jih lahko tudi nadgradimo, vendar to načeloma ni potrebno, če avtomobil deluje, kot mora.

Navadni avtomobili večinoma uporabljajo kovinske zavorne ploščice, saj nudijo dovolj zmogljivosti za vožnjo po mestu, avtocesti ipd. Tudi večji avtomobili uporabljajo enako vrsto, vendar imajo njihove ploščice debelejši sloj kovine. Keramične ploščice pa uporabljajo večinoma športna vozila. Pri našem osebnem avtomobilu lahko tudi nadgradimo na keramične ploščice, če že uporabljamo kovinske, vendar to načeloma ni potrebno.

Poiščite avtodele na spletu

Najboljšo izbiro vseh avtodelov lahko najdemo na www.silux.si. Na izbiro imajo veliko originalnih in nadomestnih delov za vsa možna vozila. Poleg tega pa imamo na voljo strokovnjake, ki nam bodo pomagali z nasveti in iskanjem idealnega nadomestnega dela za naše vozilo.