Tema današnjega članka bosta magnezij in krom, gre za izredno pomembna elementa v našem telesu. Pa začnimo kar z magnezijem. Magnezij prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema, primeren pa je tudi za tiste, ki trpijo za utrujenostjo. Pozitivno vpliva na kar nekaj dejavnikov kot sta že omenjena stres in pa izčrpanost, sprošča energijo pri presnovi, pozitivno vpliva tudi na sprostitev mišic in mišične krče. Kar veliko vlogo igra tudi pri sintezi veljakovi, delitvi celic in še bi lahko naštevali. V hrani najdemo magnezij v bananah, pomarančah, špinači in govedini, precej veliko pa ga vsebuje polnozrnata pšenična moka in pa orehi. Naprimer orehi vsebujejo 5x več magnezija kot banane.

V poštev vzemite tudi to, da se v telo absorbira okoli 30-60% zaužitega magnezija. Na trgu so vam na voljo različni prehranski dodatki v obliki tablet, navadnih ali šumečih, prahu in še kaj bi se našlo. Dodatki so dobrodošla dopolnitev k vsakdanji prehrani, vsekakor pa za le-to niso in ne smejo biti nadomestilo.

Druga tematika današnjega članka pa bo krom. Ta igra pomembno vlogo v presnovi ogljikovih hidratov, spodbuja pa tudi delovanje inzulina. Kroma je potrebno zaužiti ravno prav, saj se ob zelo povečanem vnosu lahko pojavijo težave, pri premajhnem vnosu pa lahko pride do motenj glukozne tolerance. Krom najdemo v živilih kot so kakav, gobe, arašidi, kava in ajde. Izmed naštetih živil največ kroma vsebuje prav kakav. Tudi za vnos kroma so vam na voljo prehranska dopolnila, a kot smo že povedali stremite k čim bolj raznoliki prehrani.