Magnezij je kemijski element, ki ga naše telo potrebuje zato, da ostanemo zdravi. Magnezij je mineral, ki je v našemu telesu nujno potreben za življenje, saj je pomemben za normalno strukturo kosti, vpliva na delovanje več kot 3000 encimov, ki so udeleženi v biokemičnih reakcijah v organizmu, vpliva na uravnoteženo prehajanje kalcijevih, natrijevih in kalijevih ionov skozi celične membrane, igra pomembno vlogo pri pretvorbi ogljikovih hidratov v energijo, sodeluje pri prenašanju informacij ed mišicami in živčnim sistemom.Številne raziskave, ki so bile narejene, so pokazale, da imajo ljudje s pogostimi krči v nogah, nizko raven magnezija v telesu.

Magnezij je izjemen čistilec našega črevesja, saj privlači tekočino v črevo, kar pomeni, da se trebušne mišice sproščajo, črevesje pa je tako bolje izpraznjeno. Lahko se ga jemlje kot odvajalo,ki je veliko manj škodljivo, kot odvajala, ki jih boste dobili preko recepta. Poleg tega, da je odlično odvajalo, je magnezij ključen za številne vitalne procese, ki se odvijajo v našem telesu. Z njim srce udarja v pravem ritmu, mišice veliko boljše funkcionirajo in manj je težav z mišičnimi krči, kar je še posebej dobrodošlo pri športnikih, saj jim pomaga do boljših rezultatov. Magnezij je tisti, ki nam pomaga, da se lažje spoprimemo s stresom, blažimo glavobol, migreno, pomaga nam v boju proti prehladu in zmanjšajo se škodljivi učinki kajenja. In s katero hrano dobimo magnezij?

Magnezij najdete v zeleni listnati zelenjavi, v žitaricah, mlečnih proizvodih, mesu, morskih sadežih, ribah, soji, siru, arašidih, orehih, ovsu, krompirju v lupini, bananah, avokadu, rjavem rižu in v posušenih marelicah, precej pa ga vsebujejo nekatere mineralne vode. Ker ga s hrano navadno dobimo premalo, je predvsem za nekatere skupine ljudi zelo priporočljivo jemanje prehranskih dopolnil z magnezijem zelo priporočljiva. Magnezij kot dodatek se še posebej priporoča športnikom, starejšim ljudem, diabetikom in nosečnicam.

Več informacij najdete tukaj