Preventiva je osnova zdravja vsakega posameznika. Seveda je preventiva v dermatologiji osnova za zdravo kožo. Ta preventiva je že izogibanje nepotrebnemu izpostavljanju soncu. Priporočljivo je, da vsak posameznik, ki dopolni 30 let obišče dermatologa, ki opravi preventivni pregled kože. V tem obdobju namreč gre za bistveno večje tveganje, da pride do melanoma.

Po 50.letu posameznika pa je dobro opraviti takšen pregled vsak enkrat letno, saj se pojavnost melanoma od tega obdobja dalje močno zviša. Melanom sicer raste zelo hitro, merila za odkrivanje melanoma pa so lahko za neizkušenega zdravniki preveč zapletena in nedorečena. Torej, če opazite na koži novo znamenje, ki se spreminja ali pa veča, je najbolje, da se naročite na pregled k dermatologu.

Nastanek krčnih žil pa je povezan že s samo dedno zasnovo, kar pomeni, da krčne žile nastanejo pri tistih ljudeh, ki so nagnjeni k popuščanju zaklopk v žilah. Če je torej nastanek krčnih žil genetsko pogojen, potem to ne moremo spremeniti, vendar pa so v dermatološkem centru strokovnjaki uspešni pri zdravljenju krčnih žil in vseh težav, ki jih krčne žile prinašajo. S preventivnimi ukrepi pa lahko ukrepamo tudi, da do nastanka novih krčnih žil ne pride. Več informacij dobite tu.

Najpogostejši znak venskega popuščanja, ki nastane ob krčnih žilah, so občasne in pa ponavljajoče se bolečine v nogah, ki se pojavljajo kadar ste v mirnem položaju. Poleg tega je prisoten občutek mravljincev, občutek težkih in utrujenih nog ter tudi občutek vročine v nogah. Lahko se pojavijo tudi krči v golenih, predvsem v poznih fazah bolezni, pa lahko goleni tudi zelo otečejo.