Na spletu in v časopisih lahko naletimo na tisoče različnih odgovorov na vprašanje, kako shujšati, med katerimi lahko naletimo celo na trditve, ki so si med seboj v popolnem nasprotju. Nekateri trdijo, da se mora tisti, ki želi izgubiti odvečne kilograme, odrekati maščobam, drugi pa trdijo, da se mora odrekati ogljikovim hidratom, predvsem sladkorju. Na podlagi takšnih odgovorov, ki skušajo pomagati tistim, ki se sprašujejo, kako shujšati čim bolj hitro in s čim manj mukami, nastajajo različne shujševalne diete ali strategije.

Te strategije so si med seboj v nasprotju zaradi tega, ker niso namenjene vsakemu posamezniku. Ljudje imamo zelo različna telesa, nekateri imajo hitro presnovo, drugi počasnejšo, eni dobro funkcionirajo na pretežno ogljikovo hidratni prehrani, drugi pa bolje porabljajo energijo, ki je skladiščena v zaužitih maščobah. Ko se o tem, kako shujšati, sprašuje fizično aktivna oseba, je odgovor povsem drugi, kot ko odgovor išče oseba, ki se v dnevu nahaja predvsem v sedečem položaju. Ogljikovi hidrati, ki se nahajajo v testeninah, rižu, kruhu, sadju, zelenjavi, krompirju itn., predstavljajo hiter vir energije. Nekdo, ki je precej fizično aktiven pri svojem delu ali pa se veliko ukvarja s športom, jih potrebuje precej več. Zato je bolje, da zniža vnos maščob, kot pa ogljikovih hidratov. Sedeča oseba pa prav nasprotno.

Ko iščemo odgovor na to, kako shujšati, pa ne smemo zanemariti vnosa beljakovin. Med hujšanjem telo ne preide samo v fazo razgradnje lastnega maščobnega tkiva, ampak prične zmanjševati tudi mišično maso. Zato je zelo pomembno, da vnašamo tudi beljakovine z mesom, mlečnimi izdelki in jajci, ki so mišični gradniki.