Pohištvo je v večini primerov izdelano iz lesa, ki je občutljiv material na okolje. Brez nege in čiščenja lahko pride do sprememb, če poskrbimo za oboje lahko marsikateremu izdelku podaljšamo življenjsko dobo.

Les je eden izmed prvih in najpomembnejših materialov pri izdelavi pohištva in drugih izdelkov. Za izdelavo pohištva se uporablja smreka,jesen in les javorja. Masovne izdelke višjega kakovostnega razreda je namenjen borov, bukov in hrastov les. V gradbeništvu največkrat srečamo smrekov les, ki ga uporabljajo za izdelavo podpornikov streh hiš. Kostanjev les je znan po močni vzdržljivosti na zunanje vplive. Različen les ima različne funkcije in strukturo.

Vzdrževanje dragega pohištva

Pohištvo moramo zaščiti pred hudimi razlikami v temperaturi. Odsvetujemo postavitev pohištva ob grelne ali hladilne naprave, saj zaradi temperature lahko les popoka. Pri premikanju moramo zaščititi površine, da ne poškodujemo nobenega izmed njiju. Ob uporabi vrvi namestite krpico med vrvjo in objektom.

Čiščenje se lotimo z suho krpo in neagresivni čistilom. Lahko uporabimo gospodinjska čistila, ki so razredčena v vodi. Izogibajte se čistil, ki vsebujejo alkohol. Sprva ga obrišemo s suho krpo po smeri lesnih vlaken. Nadaljujemo s čistilom in nežno obrišemo površine v smeri vlaken. Po čiščenju lahko objekt naoljimo , priporočeno je uporabljati olje enega proizvajalca. Čiščenje ponovite vsak vikend. Lesne praske ali vdrtine lahko popravimo z lesnim kitom.

Pod uporabna čistila lahko štejemo čebelji vosek. Je odličen za pohištvo, ki je bilo premazano z različnimi laki ali barvami. Neguje barvo proti bledenju, praskam in je odlična zaščita proti umazaniji.