Toplotne črpalke so ekološko najprijaznejši in energetsko najbolj gospodaren način ogrevanja prostorov ali sanitarne vode. Sistem toplotne črpalke je zasnovan tako, da z uporabo obnovljivih virov v naši okolici omogoča ogrevanje in hlajenje prostora oz. vode.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo odvzema toploto okoliškemu zraku, vodi ali zemlji in z njo ter z dodano električno energijo segreva vodo. Iz zraka sistem brezplačno pridobi ¾ potrebne energije, zato za zagotavljanje 100-odstotne grelne moči potrebujejo le še 25 % električne energije. Toplotne črpalke so odlična izbira, saj po večih letih uporabe prihranimo veliko denarja. Začetni stroški so večji, vendar pa se po nekaj letih povrnejo in je ugodnejši in bolj čist način ogrevanja vode v primerjavi s kurilnim oljem, plinom ali električnim grelnikom.  Hkrati je logično in popolno dopolnilo sistemu ogrevanja na biomaso. Pri ogrevanju s toplotnimi črpalkami odpadejo tako čas, skrb in dodatno delo kot tudi denar za dobavo ostalih vrst kuriv.

Toplotne črpalke za sanitarno vodo delimo na izvedbo brez bojlerja, z vodno povezavo ter izvedbo z bojlerjem, ki ima vgrajen visoko učinkovit rotacijski kompresor, termo ekspanzijski ventil ter energijsko varčen ventilator z EC motorjem.

Delovanje toplotne črpalke je odvisno od izolacije objekta, saj je v primeru dobre izolacije prostora izkoristek energije iz okolja še večji. Vgradnja toplotne črpalke je investicija za desetletja vnaprej, saj je njena življenska doba dolga in zanesljiva. Ker je v zadnjih letih tudi veliko več pozornosti namenjeno varovanju okolja je toplotna črpalka odlična ideja, saj velja za okolju prijazen način ogrevanja.  Prednost je, da kar 75 % energije dobi iz obnovljivih virov. Poleg tega pa so emisije CO2 pri delovanju črpalke zelo majhne.