Ogrevanje prostorov za seboj potegne kar veliko stroškov. Na srečo je ta tehnologija vedno bolj izpopolnjena in nam novejše naprave za ogrevanje omogočajo tudi večje prihranke. V tem članku bomo pogledali eno izmed teh naprav in sicer toplotne črpalke.

Toplotne črpalke so zelo dobrodošla stvar, ki nam nudi ugodno ogrevanje stanovanjskih prostorov ali sanitarne vode. Poznamo več vrst toplotnih črpalk, med katerimi bi še posebno izpostavili dve vrsti:

– Toplotne črpalke zrak-voda: Stroške ogrevanja s to toplotno črpalko lahko zmanjšate tudi do 65 odstotkov, pa čeprav vrednosti variirajo glede na več različnih vplivov, med katerimi se najbolj poznajo sledeči. Pomembno je kje živite, kakšna je velikost hiše in ali uporabljate pohlajevanje ali ne. Začetna investicija v toplotno črpalko zrak-voda je nižja, saj toplotna črpalka zrak-voda v primerjavi s toplotno črpalko zemlja-voda ne potrebuje zemeljskega kolektorja ali vrtine in prav zato tudi ni potrebno posegati v parcelo.

– Toplotne črpalke voda-voda: Toplotna črpalka voda-voda dosega zelo visok izkoristek, in sicer konstantno, preko celega leta. Z relativno visoko temperaturo vira toplote je razmerje med vso pridobljeno toplotno energijo in vso vloženo električno energijo najvišje. Vsi ogrevalni sistemi s toplotno črpalko voda-voda ponujajo zelo široko področje uporabe ogrevanja in ohlajevanja, saj je možna tudi učinkovita priprava sanitarne vode. Sistem toplotne črpalke voda-voda zagotovo zagotavlja največ toplotne energije po najbolj ugodni ceni.