Medtem ko se tehnologija na vseh področjih življenja hitro razvija in je na novo kupljen televizor ali računalnik že po parih mesecih zastarel, se v kuhinji napredek žal ne odvija tako hitro. Dizajn kuhinjskih pripomočkov sicer sledi modnim trendom, uvajanje novih materialov pa je velik bolj počasno in konzervativno.

Se pa tudi v kuhinji napredek v zadnjem času dogaja. Med najbolj popularnimi novimi materiali je keramika. Le-ta na veliko zamenjuje teflon kot prevleko za ponve in drugo posodo. Keramična posoda je veliko bolj zdrava, saj za razliko od teflona nima negativnih vplivov na zdravje, poleg tega pa se na keramično posodo živila manj prijemajo. Zaradi ne poroznosti in izjemne gladkosti je tudi čiščenje in vzdrževanje keramične posode hitro in enostavno.

Keramika se uporablja tudi za izdelavo nožev. Le-te vztrajno zamenjujejo klasične kovinske nože, saj imajo mnogo prednosti. Med drugimi so keramični noži precej bolj trdni in ohranjajo ostrino dalj časa. Hkrati tudi ne prenašajo vonja in okusa med živili, so enostavni za čiščenje in tudi lažji od kovinskih nožev.