umazan kavčSedežna garnitura je nakup, ki ga uporabljamo veliko let. Sčasoma pa se kljub manjšemu čiščenju pojavi umazanija, katere sami ne moremo odstraniti. Kavč je drag nakup, zato je veliko bolj smiselno čiščenje starega, kot nakup novega.

Postopke čiščenja je potrebno prilagoditi vsakemu materialu posebej. Obstajajo različni postopki čiščenje za garniture iz usnja, umetnih vlaken, blaga, itd. Vsekakor je potrebno preventivno vzdrževanje, na vsake toliko časa pa tudi temeljita nega. Običajno sta najbolj pogosta materiala uporabljena pri kavčih usnje ali umetno usnje, ter mikrotkanina.

Najbolj osnovni ukrepi za vzdrževanje sedežnih garnitur je redno čiščenje z vlažno ali suho krpo, priporočljiva je tudi uporaba sesalca. Sesalec mora biti nastavljen na nizko moč sesanja, s tem se izognemo poškodbam materiala. Na trgu obstaja mnogo izdelkov za nego usnjenih izdelkov, od raznih polirnih sredstev, krem ter čistilcev in vlažilcev, ki ohranjajo usnje fleksibilno ter nenagubano. Če imamo kavč postavljen tako, da nanj sveti močna dnevna svetloba, ga to lahko krepko poškoduje. Zelo priporočljivo je izogibanje neposredni izpostavljenosti soncu, toploti iz radiatorja, kaminov in podobnega, navsezadnje je potrebno za usnje skrbeti podobno kot za našo kožo.

Čeprav je nega usnja veliko lažja kot nega ostalih tkanin je le tu potrebna redna preventivna skrb. To bo sedežni garnituri iz usnja krepko podaljšalo življenjsko dobo. Sam material je zelo trpežen, treba pa je paziti, da v zadnjih žepih nimamo ostrih predmetov, kateri bi lahko ob posedanju predrli samo usnje. Če bomo usnjeno prevleko temeljito očistili enkrat letno s posebnimi produkti bo zadostovalo. Velja pa poudariti, da se je potrebno izogniti grobim kemičnim čistilom, ti bi lahko poškodovali in celo uničili usnje.

Tu imamo še drug, najbolj pogosto uporabljen material, mikrofibra ali po slovensko mikrotkanina. Sedežne garniture iz tega materiala so veliko manj občutljive na vplive sonca in obrabo. Čiščenje manjših madežev je dokaj preprosto, madež napršimo s čistilom, pustimo da učinkuje ter nato obrišemo ali posesamo do suhega. Najbolje je na prvem mestu ohranjati kavč vedno čist, vendar se velikokrat umazaniji ne moremo izogniti. Polite tekočine je treba očistiti takoj, nekajkrat letno pa je priporočljivo tudi globinsko čiščenje. Globinsko čiščenje ni na voljo vsakomur, saj je za to potrebna posebna oprema, ki pa je kar draga.

Če je naša sedežna garnitura že zelo umazana ali če nismo vešči čiščenja je najenostavneje za to najeti čistilni servis. Ti servisi so specializirani za odstranjevanje še tako trdovratnih madežev, globinsko čiščenje pa prodre v vse skrite kotičke in odstrani mnogo več prahu in pršic kot običajno. Pršice in prah so zelo velik razlog za nastanek številnih alergij. Globinsko čiščenje pri čistilnih servisih vam prihrani mnogo časa in truda, kavč pa očistijo mnogo bolje kot ga lahko očisti posameznik brez primernega orodja.