Ustrezna temperatura bivalnega prostora je pogoj, da se v njem dobro počutimo. Ogrevanje v poletnih mesecih ni potrebno, a v zimskih mesecih je lahko ključnega pomena tudi za preživetje, saj lahko temperature padejo globoko pod ledišče in takrat prav gotovo pride na vrsto ogrevanje.

Radiatorji so še vedno najbolj priljubljen način ogrevanja prostorov, tako doma kot v pisarnah, javnih zavodih, ustanovah in drugje. Kljub temu, da imajo radiatorji tudi precej konkurence, saj jih lahko nadomesti tako klimatska naprava kot kakšna druga, so še vedno prisotni v večini stanovanj in hiš.

Radiatorji se med seboj razlikujejo. Najbolj pogosti radiatorji so tisti, ki se pričvrstijo na steno, torej stenski radiator. Stenski radiator je lahko različnih dimenzij, optimalna dimenzija je odvisna tudi od prostora, ki ga želimo ogrevati. Včasih, če je prostor res zelo velik, ne bo dovolj le en stenski radiator.

Posebna vrsta stenskih radiatorjev je tudi kopalniški radiator. Kopalniški radiator je prilagojen, tako da lahko nanj obesimo čim večje število kopalniških brisač in je zaradi tega še toliko bolj uporaben in primeren za namestitev v kopalnici. Kopalniški radiator ima tudi zelo močno konkurenco in to je talno gretje, ki se v zadnjem času vse bolj uporablja. Talno gretje ima to prednost, da greje tudi tla in je za pritlične prostore še toliko bolj primerno.

Radiator električni je popolnoma druga vrsta in se napaja iz elektrike kot pove že njegovo ime. Ostali radiatorji, ki smo jih prej omenjali, se napajajo s toplo vodo, ki ogreva radiator in posledično tudi prostor. Radiator električni je odličen nadomestek, če nimate centralne kurjave in nameščenih stenskih radiatorjev. Včasih, ko ogrevanje s stenskimi radiatorji ni dovolj, pa lahko radiator električni še dodatno segreje prostor, kjer se nahajamo.

Tudi električni radiatorji so različnih velikosti in mer. Ker gre v tem primeru večinoma za prenosne radiatorje, ki jih enkrat uporabljamo na eni lokaciji, drugič na drugi, so praviloma ti radiatorji precej manjši in lažji od stenskih, a zaradi tega jih potrebujemo tudi več, če želimo greti večji prostor ali več prostorov hkrati.

Včasih je lahko kakšna druga vrsta ogrevanja celo bolj ugodna od stenskih ali električnih radiatorjev, a to je odvisno tudi od načina kurjave, ki ga vi uporabljate za gretje vode. Vsekakor velja v prihodnosti razmišljati o energetsko varčnih načinih ogrevanja, ki bodo tudi bolj prijazni do okolja, saj bomo tako naredili nekaj tudi za tiste, ki prihajajo za nami. Tudi ogrevanje je ena od stvari, ki močno obremenjuje okolje in nujno je, da zmanjšamo to obremenitev tudi na tem področju, ki ga uporablja enormna količina ljudi.