Kaj so nape?

Verjetno nape vsi poznate, a lahko se najde tudi kdo, ki teh naprav ali tega izraza ne pozna oz. jim reče kako drugače. Nape so naprave, ki so nameščene neposredno nad kuhalno ploščo in/ali pečico. Njihova glavna funkcija je to, da odvajajo odvečno paro, ki nastane pri kuhanju. Z namestitvijo neposredno nad kuhalno ploščo jim to tudi v veliki meri uspe. Ujeto paro potem po odvodnih kanalih prepeljejo stran od našega bivalnega prostora oz. jo izpustijo v okolje.

Kdaj nape uporabljamo in kakšne so prednosti pri uporabi teh naprav

Najbolje bo, da nape uporabljamo vedno, ko kuhamo ali pečemo. Prednosti, ki jih boste uživali ob uporabi kuhinjskih nap so številne. Nape z odvajanjem pare preprečijo, da bi v stanovanju nastala previsoka vlažnost. Prav tako preprečijo, da bi se ostali kuhinjski elementi, ki so nameščeni nad in v bližini kuhalne plošče napihnili, kar se pri lesenih površinah, ki pridejo v stik z vodo, hitro zgodi. Ob kuhanju jedi, ki imajo neprijeten vonj, se kuhinjska napa prav tako odlično obnese, saj je v primeru uporabe nape neprijeten vonj v stanovanju bistveno manj prisoten.

Kuhinjska napa in vrste, ki jih poznamo

Kuhinjska napa je lahko običajna, vgradna ali kotna in prav to je najbolj pomembna delitev teh naprav. Sicer lahko kuhinjske nape delimo še glede na kvaliteto, proizvajalca ali kakšno drugo lastnost, ki jo vsebujejo, a prav prva delitev je verjetno najbolj pomembna, zlasti za tiste, ki opremljajo kuhinjo in se še niso odločili za nakup oz. katere elemente kuhinje bodo izbrali.

Vgradna napa in prednosti

Tako kot vse ostale vgradne naprave ima tudi vgradna napa svoje prednosti. Vgradna napa je precej bolj skrita pred očmi obiskovalcev in tudi vi jo boste precej manjkrat opazili, saj je večinoma popolnoma skrita očem. Vgradnja v ostale kuhinjske elemente lahko pomaga pri tem, da je vaša kuhinja bolj všečna, tako da bo všeč vam in vašim prijateljem, sorodnikom in ostalim obiskovalcem.

Kotna napa in prednosti

Včasih se kuhalna plošča nahaja v kotu in namestitev običajne nape ni možna. K sreči se lahko takrat uporabi kotna napa. Tudi kotna napa bo po svojih dobrih lastnostih povsem enakovredna ostalim, zato ne skrbite, če je vaša kuhinja premajhna ali pa imate kakšen drug razlog, da ste/boste kuhalno ploščo namestili prav v kotu kuhinje.

Predvsem je pomembno, da so nape povezane in odvajajo paro v okolje, saj v nasprotnem primeru prav nič ne koristijo. Zato pokličite mojstra čim prej, če ste tudi vi med tistimi, ki imate sicer nape nameščene, a ne delujejo oziroma paro vračajo kar nazaj v isti prostor.