Glede na to, da ljudje danes že poznajo različne načine gradnje hiš, se na srečo ne odločajo samo za klasično izgradnjo, temveč se vsaj nekateri odločajo ali vsaj ozirajo še za kakšno drugačno. Je pa tudi res, da večinoma čisto vsak ve, kaj približno klasična izgradnja prinese, za druge pa se povsem razumljivo postavlja ljudem še vedno vprašanje, ali je boljša montažna ali zidana hiša. Na srečo je tudi razvoj montažnih hiš izredno napredoval, zato je razumljivo, da ljudje točno ne poznajo vseh prednosti, ki jih montažne hiše nudijo.

Neodvisni strokovnjaki so danes glede na to bolj na strani montažnih hiš, ker so montažne hiše veliko lažje, njihova konstrukcija je veliko lažja, zato ni toliko težav s statiko, težav pa pozitivno vpliva tudi na boljše obnašanje objekta ob potresu. Poleg tega montažne hiše bolje prenašajo obtežbe kot so sneg, veter pritisk in podobno, so protipožarno zaščitene, če uporabimo pravilne materiale, pravi materiali pa omogočajo tudi izjemno energetsko učinkovitost, veliko manj negativno pa vplivajo tudi na okolje in človeka.

Ker imajo montažne hiše ožjo konstrukcijo, pa je tudi uporabnost oz. izkoristek prostorov bistveno boljši. Seveda je možno vsaj energetsko učinkovitost doseči tudi pri zidani hiši, vendar pa je potrebna bistveno bolj debela obloga, kar v končni fazi tudi pomeni večje zunanje okenske police in večji strošek tako izolacije kot tudi polic ter tudi napušča, ki mora, vsaj optimalno je, pokrivati zunanjo oblogo objekta. Upam, da bodo ljudje kmalu začeli s spoznavanjem vseh prednosti, ki jih montažne hiše nudijo in se bo trend čim prej obrnil v njihov prid.

small-wooden-cabin-that-is-big-on-style_____