V poletnih dneh si zagotovo vsak želi malo počitka zunaj na sončku v naravi. Zakaj si ne bi tega privoščili kar na domačem vrtu? Vrtna garnitura je odlična rešitev!

Pomembno je, da se vrtna garnitura odlično prilega vašemu vrtu. Na prvem mestu so vaše želje in zamisli, nato je potrebno izbrati še vrsto lesa in barve, ki se skladajo z okolico. Garniture se večinoma izdelujejo v kompletih (mize, stoli in klopi).

Primerne niso le za vrtove ob stanovanjskih hišah, temveč tudi za gostinske lokale, razne prireditvene prostore, prostore za piknik in podobno.

Izbrati smrekovo vrtno garnituro…poglejmo: cena je kar ugodna. Če je les primeren za brunarico, potem ga verjetno lahko uvrstimo tudi med dobro izbiro za vrtno garnituro. To pomeni trajnost in odpornost na vremenske vplive.

Les je naravni proizvod in s tem tudi bolj ali manj nehomogene strukture, kar še posebej drži za smreko. V smrekovem lesu se rade pojavljajo grče, vraščene veje, vraščeno lubje, izrazito smolnata mesta, razpoke in druge karakteristike, ki lahko vplivajo na lastnosti. Potemtakem lahko logično sklepamo, da je najboljša smreka tista, ki se po lastnostih in videzu najbolj približa homogeni struktur brez zgoraj nanizanih neželenih lastnosti.

Izredno pomembno je tudi rastišče samega lesa. Višina na kateri je bilo deblo posekano, letni čas sečnje in starost debla. Bržkone najpomembnejša odlika kateregakoli debla, je njegova gostota. Hitrost rasti smrekovega debla in karakteristike rastišča takšnega drevesa so odločilne za doseganje zadovoljive gostote lesa. Letnice drevesa, ki raste počasi in na višje ležečih rastiščih so si bližje kot letnice drevesa iz komercialnih drevesnic.

Kaj pa hrast? Slavi po boljši kvaliteti že tako, tudi s ceno. Hrastov les je zelo cenjen. Je trd in obstojen. Njegova gostota znaša od 390 do 790 kg/m3. Uporablja se za gradnjo ladij (jambori), v mizarstvu, za pohištvo, v parketarstvu, gradbeništvu, za izdelavo sodov.

Les se zmerno dobro suši, vendar počasi, ker je nagnjen k pokanju in krivljenju. Dobro se mehansko obdeluje, tudi struži in rezbari.

Pri lepljenju v splošnem ne povzroča težav. Dobro se luži in lakira.

Beljava se po mehanskih in fizikalnih lastnosti ne razlikuje posebej od jedrovine, je pa zelo ne trajna in jo zato največkrat odstranijo ali pa jo ustrezno zaščitijo.

Vrtne garniture,ki so  izdelane  iz lesa  sušenega v kondenzacijski sušilnici(kar zmanjša delovanje lesa),omogoča boljši oprijem lepil, zato je trdnost vrtnih garnitur boljša, lepša obdelava, manj možnosti smoljenja, saj velik del smole odteče že med procesom sušenja.

Pri izdelavi  vrtnih garnitur uporabljamo radialen les. To pomeni, da je tekstura lesa črtasta, zato se les manj širi, manj krči in manj krivi pod vremenskimi vplivi. Zmanjša se tudi možnost kasnejših razpok v lesu.

V vrtnih garniturah naj  ne boste našli lesa, ki ima “stržen” ali sredine debla. Takšen les zanesljivo razpoka in se krivi. Pri izdelavi naj se uporablja samo visoko kvalitetna lepila, ki so odporna na vodo.

Če vrtne garniture lahko impregniramo z potapljanjem, jim s tem lahko podaljšamo trajnost.

Torej katero bi? Finance imajo pri tem kar nekaj besede…lepi sta obe. Vsaka ima svoje prednosti.