Če želite svojemu vrtu  na naraven način vrniti, kar ste mu s plodovi odvzeli, ni boljšega načina, kot je kompost. Sedaj, ko pa smo začeli bolj intenzivno ločevati odpadke, pa se z lastnim kompostom izognete še stroškom odvoza bioloških odpadkov in poskrbite za dodatno urejanje okolja. Kaj bi torej želeli še več?

Kompost na vrtu postavimo v zavetno, delno zasenčeno lego. Zavetje lahko nudi drevo ali grmovje, hkrati pa se tako kompost tudi malo skrije, saj ni namenjen okrasu vašega vrta. Ne pozabite, da boste morali odpadke redno prinašati na kup, zato ga nikar ne postavite preveč daleč od hiše.

Kompostnik se lahko naredi iz kupljenih betonskih ali lesenih stranic, vse bolj pa so priljubljeni tisti iz plastičnih mas, ki imajo dodan tudi pokrov, ki ščiti pred dežjem. Če pa se odločite, da ga boste izdelali sami, pomnite, da je dobro, da ima vsak vrt dva komposta, večji vrt pa kar tri. Vsaka stena kompostnika mora imeti med posameznimi sestavnimi deli odprtine, ki služijo zračenju kupa, priporočljivo pa je izdelati tudi pokrov. Prvi kompost služi za zbiranje odpadkov. Večje odpadke, na primer veje ali lepenko, natrgamo ali narežemo na manjše kose, da hitreje razpadejo, ko pa se nabere dovolj velik kup, sestavine premešamo. V drugi del komposta damo na dno vejice, ki skrbijo za dotok zraka in služijo kot drenaža, na to nasujemo 25 centimetrov kuhinjskih in vrtnih odpadkov, pokrijemo pa jih s hlevskih gnojem. Tej plasti sledi tanka plast zemlje in nato spet odpadki in gnoj in tako dalje, dokler nam ne zmanjka materiala. Komposta nikdar ne tlačimo, saj mora ostati zračen, poskrbimo pa tudi za to, da bo vedno vlažen.

 

Kompost je nared, ko se v njem pojavijo kompostni deževniki, poleti to traja približno dva, v drugih letnih časih pa pet mesecev. Pozimi ga zaščitimo s plastjo slame ali listja in ga pustimo pri miru, dokler se temperatura ne dvigne na 10 stopinj celzija.

Ko je kompost pripravljen, ga presejemo skozi grobo sito, ter ga porazdelimo po našem vrtu (nikdar ga ne vkopavamo) in tako poskrbimo za naravno urejenje okolja. Z uporabo domačega komposta se izognemo stroškom nakupa raznih gnojil, poleg tega pa na naraven način poskrbimo za okusnejši in obilnejši pridelek

Kaj vse lahko damo v kompostiranje? Vse organske odpadke iz kuhinja in vrta, plevel, travo, cvetje, listje, slamo, papir in lepenko, volnene in bombažne kose, žaganje in pepel ter podobne odpadke. Na kompost lahko odvržete tudi ostanke od kosila, vendar priporočamo, da se temu izogibate, da na boste imeli okoli komposta kakšnega nočnega mačjega koncerta.