Nordica je Italjansko podjetje, ki se ukvarja z izdelavo toplotnih kaminov. Oglejte si ponudbo kaminov Nordica.

Lokalni kamini so vse bolj priljubljen vir ogrevanja. Nekoč so bili glavni vir, potem so imeli le estetsko vlogo in postali arhitekturni ali dekorativni element, v zadnjem času pa spet dobivajo večjo in pomembnejšo funkcijo. Tudi zato morajo biti kamini kakovostno grajeni. Njihov izbor je zelo pester, danes pa večina kaminskih vložkov deluje na principu toplozračnega kamina. Ta je sestavljen iz kovinskega toplotno-tehničnega dela (že narejen kaminski vložek) z varovalnimi steklenimi vratci in iz “hladne obloge”, ki je lahko marmor, granit, opeka, keramika in podobno. Toplozračni kamini so največkrat montažni (velikokrat montirani v enem dnevu) in nimajo akumulacije. Ogrevajo tako, da se hladen zrak, ki se zadržuje pri tleh, dovaja do vložka, kjer se segreje, skozi rešetko nad kuriščem pa se topel zrak odvaja v prostor. Obstajajo tudi modeli, pri katerih se lahko topel zrak razpelje v več prostorov.

Pri takem kaminu sta poleg kakovostnega vložka pomembna predvsem dva elementa – od notranjega prostora obvezno neodvisen dotok svežega zraka v kurišče ter dimnik. Vse drugo so le različne izvedbe.

Peč začne z ogrevanjem takoj po začetku kurjenja, najprej iz posebnih rešetk piha topel zrak, če jo kurimo dalj časa pa tudi obloga začne oddajati toploto, tako da tudi obloga ogreva ravno tako kot pri lončeni peči.

Pri kaminski peči je zelo pomembna izbira vložka, kajti vložki se med seboj zelo razlikujejo.

Dober kaminski vložek mora imeti možnost dovoda zunanjega zraka direktno v kurišče, kar nam omogoča boljše izgorevanje, ravno tako imajo kvalitetnejši vložki kurišče obloženo s šamotom, kar prispeva k boljši akumulaciji in tudi izgorevanju, pomembno je tudi kako so razporejene šobe za vpihovanje zraka, ki ga potrebujemo za gorenje.