Ljudje, ki še nimamo svoje hiše, ampak si jo srčno želimo, vsekakor radi opazujemo druge in poleg tega po tiho sanjamo o naši sanjski hiši. Ko jih občudujemo, najbolj pogosto opazimo fasade ter seveda oblike. Fasade so tisti del hiše, ki dom naredi še bolj čudovit oziroma popoln.

Če se sprašujete, kakšne vrste fasade poznamo, vam moram povedati, da jih je kar nekaj, in sicer kontaktne, parapropustne ter prezračevane fasade. Prezračevane fasade služijo temu, da nudijo toplotno in zvočno izolativnost, zunanja obloga pa je tista, ki ščiti pred vetrom, dežjem ter snegom. Različne vrste obstajajo iz razloga, ker tudi vse hiše niso enake in seveda niso vse izpostavljene istemu vremenu.

Če imate v mislih fasade močnih barvnih odtenkov, naj vas samo opozorim, da ima tudi sonce močan vpliv in lahko povzroči, da barva zbledi, zato je vedno priporočljivo izbrati odtenek temnejšo, saj bo slej kot prej točno takšne barve, kot si jo želite. Fasade zahtevajo kar nekaj odločitev, zato je zelo dobro se takoj obrniti na strokovnjaka, saj vam bo on najbolje svetoval pri vrsti materiala, debelini izolacije ter vsekakor vam bo znal svetovati, kateri zaključni sloj je najbolj primeren za vašo bodočo hišo. Ker pa fasade predstavljajo kar velik strošek, bo potrebno tehtno razmisliti, saj sem prepričan, da želite najti najboljše razmerje med ceno in kvaliteto. Je pa tu vsekakor kvaliteta bolj pomembna, saj vam dobra izolacija ter zaključni sloj lahko na dolgi rok prineseta manjši račun za ogrevanje, saj lahko dobre fasade zadržijo kar 40% toplote.

moderna fasada