Ljudje so še d nedavnega uporabljali lesene hiše in ostale lesene konstrukcije kot samo »vikende« ali kaj podobnega. V zadnjih letih pa lesene hiše postajajo vedno bolj popularne tudi kot primarni bivanjski objekt. V tem članku vam bom naštel nekaj prednosti bivanja v lesenih hišah.

Lesene hiše imajo kar nekaj prednosti pred drugimi načini gradnje, prvi je vsekakor ta, da je les naraven material, bivanje v taki hiši pa nas nenehno navdaja s toplino. Brunarice nudijo tudi dobro požarno varnost, čeprav tega nebi mislili, na trgu obstaja veliko število različnih premazov, ki karakteristike lesa spremenijo na tak način, da je ta zelo negorljiv. Seveda pa so ti premazi učinkoviti tudi na drugih področjih kot je odganjanje škodljivcev in podobnega.

Lesene konstrukcije zahtevajo tudi veliko manjši energijski vložek pri gradnji, take hiše so postavljene zelo hitro, so pa tudi zelo energetsko varčne. Les je veliko boljši izolator kot drugi materiali, čeprav v Sloveniji nismo ravno na nekem hudem potresnem področju, pa je tudi potresna varnost takih konstrukcij zelo velika.

Odločate se lahko tudi med različnimi vrstami lesa, vsaka vrsta pa ima svoje značilne lastnosti, ki bodo še dodatno olajšale vašo izbiro, paziti je potrebno le, da je vlažnost lesa prava. Najbolj primeren les za izdelavo brunaric je prav smrekov les, ki pa ga je pri nas na pretek.

Bivanje v lesenih hišah je lahko zares prijetno, s tem pa smo tudi korak bližje naravi. Prijetno bivanje ter toplina sta recept za dobro počutje. Na srečo je mojstrov lesene gradnje pri nas kar nekaj, zato pri izbiranju izvajalca ne boste imeli težav.