Sedežna garnitura spada med najbolj opazne elemente v naši dnevni sobi, prav tako pa na njej večina izmed nas preživi pomemben del svojega prostega časa. Prav zato je izredno pomembno, da smo pri nakupu sedežne garniture pozorni na več elementov. V tem članku smo za vas pripravili nekaj nasvetov, ki jim je vredno slediti pri nakupu sedežne garniture.

Po nakupih se odpravite z merami vašega prostora

Sedežne garniture se po svojih dimenzijah močno razlikujejo. Prav zato je pomembno, da poznate natančne mere prostora, kjer bo sedežna garnitura stala. Samo v tem primeru vam bo lahko trgovec svetoval, kateri modeli so za vas primerni in kateri ne. Še bolj pomembno – včasih so na prodaj razstavni eksponati, ki so v stanju kot da so novi, imajo pa močno spuščeno ceno. V tem primeru moramo biti pri nakupu hitri, saj se taki razstavni eksponati prodajo hitro.

Preverite moč okvirja garniture

Okvir garniture je običajno izdelan iz lesa in pomembno je, da je okvir trden. To najlažje preverimo tako, da garnituro dvignemo v enem izmed vogalov, pri čemer se mora dvigniti tudi drug vogal. Če se sedežna garnitura zvije, to pomeni, da je okvir narejen slabo in zna se zgoditi, da vam sedežna garnitura ne bo služila dolgo.

Preizkusite več modelov sedežnih garnitur

Izredno pomebno je, da se na kavču dobro počutimo, zato naj vam ne bo nerodno se vsesti na različne modele sedežnih garnitur in na njih tudi nekaj časa sedeti. Pri tem moramo biti pozorni, da je sedežna garnitura dobro vzmetena, primerne trdote (s časom se nekoliko zmehča), da sta višina in globina sedišča primerni za našo velikosti, da je naslonjalo udobno in tako dalje.

Izberite kakovostno tkanino

Običajno je prva stvar, ki se na garnituri izrabi, prav tkanino (oziroma usnje). Zato je pomembno, da izberemo material, ki je odporen, enostaven za čiščenje in ki se ne raztegne. V primeru, da izberemo sedežno garnituro iz blaga, občutljivega na raztezanje (predvsem umetno usnje in usnje), je priporočljivo izbrati sedalo in naslon, ki sta prešita. S tem omilimo raztezanje, poleg tega pa so posledice raztezanja (nagubano sedišče) manj opazne.

Pri prevzemu garnituro preglejte

Ko vam garnituro dostavijo na dom, jo pazljivo preglejte, saj se trgovine pogosto izgovarjajo, da ste poškodbo naredili pri vnosu v stanovanje in vam zato garancije ne priznajo. Če opazite kakšno poškodbo, le-to zapišite na papir, ki vam ga dostavljalec da v podpis, hkrati pa čimprej pokličite na reklamacijski oddelek trgovine, kjer ste garnituro kupili.