Če gledamo, kaj pomeni avtodom v osnovi, lahko najdemo veliko povezav z mobilnimi vozovi, opremjenim z bivalnimi prostori. Tako začetki lahko segajo zelo daleč v preteklost.

Vendar pa so bile takratne karavane povezane bolj s praktičnimi nameni, kot pa z samo rekreacijo. Omogočale so nastanitev in streho nad glavo za ljudi, ki so potovali zaradi službe ali predstavljanja svojih umetniških del (npr. cirkusanti).

Pokriti vozovi so bili značilen del naseljevanja Severne Amerike okoli leta 1745. Vozovi so bili opremljeni z bivalnimi prostori, medtem, ko so bili še vedno sredstvo za transport zaloge in orodja.

Na področju Evrope so bili prvi vozovi v katerih se ljudje živeli, in niso bili več le prevozno sredstvo za ljudi in blago, narejeni okoli leta 1810 v Franciji. V Angliji so jih uporabljali zabavljači in cirkusanti v 20 letih 19. stoletja. Romi so v prikovlicah začeli živeti šee kasneje, in sicer okoli 1850.

Prvi avtodomi, ki so podobni današnjim so se pojavili leta 1910 v Kanadi. Zgrajeni so bili na ohišjih takratnih tovornjakov. Okoli 1920 pa so bili že dobro uveljavljeni na področju Severne Amerike kot rekreacijsko vozilo (RV).

Skozi čas se je oblika in oprema vedno bolj izboljševala, do take, ki jo poznamo danes. V prihodnosti pa nas gotovo čaka še veliko izboljšav in presenečenj, če ne drugega, bodo imeli avtodomi opcijo postati premično tehnološko središče s katerim bomo povezani tudi na poti.

Poglejte pa si še ostale članke na najem avtodoma.