Les je naravni material, ki ga praktično vsi uporabljamo doma. Seveda pa ima ta material kar veliko sovražnikov in čisto vsi prihajajo iz narave. Kot prvo je še najbolje, da je les pod streho, torej na suhem, kjer tudi ni vlage, saj tako ne pridejo zraven lesa glive in les ne začne trohneti. Vendar pa težav z lesom tu ni konec. Še najhujši uničevalec je lesni črv, ki pa ga je izredno težko odstraniti. Kljub temu, da pa obstajajo rešitve, kako se lahko lesni črv odstrani, pa je zagotovo še najboljša preventiva.

Zaščita les s premazom Silvanol ali Silvanolinom

Na trgu je kar nekaj različnih izdelkov, ki naj bi pomagala preprečevati lesnega črva. Vendar pa se je treba zavedati, da ni čisto vseeno, kakšen izdelek boste uporabili. Veliko je namreč izdelkov, ki so za zdravje škodljivi, tako da lahko vsekakor take izdelke črtamo iz seznama, še posebej če želimo les uporabiti v stanovanjskih prostorih. Da, lesni črv ne izbira prostorov, pomembno mu je zgolj to, da je v lesu, ki pa je lahko tudi v lesenih talnih oblogah, v pohištvu ali pa v podstrešju ali kjer koli drugje. Je pa tako, da je pri zaščiti izredno pomembno, da jo pravilno uporabimo.

Škoda, ki jo naredi lesni črv.

Že če samo kakšna razpoka v lesu ni dobro zaščitena, se lahko pojavi lesni črv, pa čeprav bomo uporabili Silvanol ali pa Silvanolin. Zato je še najbolje, da se les kar namoči v to zaščitno sredstvo in si s tem zagotovimo res pravo zaščito. Ko in če pa je lesni črv že v lesu in ga želite odstraniti, pa prav tako lahko uporabite omenjeni sredstvi, le da je uporaba bolj zapletena, še posebej na že nameščenem lesu, saj je potrebno zagotoviti, da bo zaščita prišla v vse rove, ki jih je lesni črv naredil.

Premaz za les