Potek in čas gradnje montažne hiše se popolnoma razlikuje od normalne gradnje hiše, ki se gradi po sistemu opeke na opeko. Montažne hiše lahko nastanejo razmeroma hitro. Vsi smo bili že večkrat priče nastanku gradnje lokalne trgovine z živili ali česa podobnega, ki je bilo zgrajeno iz montažnih elementov.

montažne hiše v sloveniji

Plusi in minusi

Sama gradnja tako traja veliko manj časa, kar nam pripomore k zmanjšanju stroškov za ceno delovne sile, po drugi strani pa je tudi sam material precej cenejši kot tisti pri navadni zidani zgradbi. Problem nastopi, če prebivamo na območju, kjer se pogosto pojavljajo naravni pojavi, ki imajo opravka s hitrim vetrom ali poplavami. V Ameriki smo pogosto priča pojavljanju tornadov in orkanov, ki prihajajo iz območja toplega morja na celino in pustošijo vsenaokrog. V tem stanju se precej bolje znajdejo zidane hiše, prav tako pa pri poplavljanju morja ali rek, kjer se zidane hiše bolje znajdejo.

montažne hiše

Zgodovina

Londonski tesar Henry Manning je konstruiral hišo, ki je bila zgrajena s komponentami, nato pa poslana in sestavljena drugje s pomočjo britanskih emigrantov v Avstraliji. Vse to je bilo zabeleženo in objavljeno v časopisih leta 1837. Redke izjeme še lahko opazimo stati v Avstraliji. Ena od teh je Friends Meeting House, Adelaide.

Vrh izvažanja je bilo leto 1853, ko je preko ocena prišlo več sto hiš, ki so jih potem sestavili na samem mestu. Te so prihajale iz Liverpoola, Bostona in Singapurja. Na Barbadosu so montažne hiše sestavljali bivši sužnji, ki so tako služili svoj kruh. V času vojn so si pomagali s pripravljanjem montažnih bolnic, ki so lajšale bolečine ranjenih vojakov. V Liverpoolu so naredili prvi montažni blok, ki je bil za razliko ostalih hiš precej višji in večji.

Prav tako so se gradnje montažnih hiš polastili na divjem ameriškem zahodu med obdobjem zlate mrzlice.  Tako so si prebivalci lahko hitro zgradili domove. V obdobju druge svetovne vojne so za nastanitev vojakov to dobro izkoriščale vojske.

nizkoenergijske montažne hiše