Savne na človeško telo vplivajo na različne načine. V preteklosti se je na človeško telo vplivalo preko različnih kombinacij višje ali nižje temperature zraka ter višjega ali nižjega odstotka vlaga. Infrardeča savna uporablja sodoben vir energije, ki nudi večji, globlji in posledično bolj učinkovit vpliv na človeško telo. Savne so hkrati del kulture vsakega naroda ali ljudstva. Najbolj znane so finske savne, manj znane pa so bolj ali manj drugačne savne po praktično celem svetu.

Starejše savne so izkoriščale naravne vire, človek pa jih je začel uporabljati z raziskovanjem učinkov toplotnih virov in ogrevanja na splošno. Neprijeten občutek mraza je človek vedno znal premagati z najbolj priročnim virom toplote. To so bila v prvi vrsti najprej oblačila in obutve, sledil je ogenj ter razni drugi naravni viri toplote kot so vroči izviri. Ogenj in drugi viri toplote so najprej segreli telo, s tem pa se je izboljšala prekrvavitev. Človeško telo z nižanjem temperature začne varovalno zniževati obseg prekrvavitve, prioriteta je ohraniti toploto na predelu srca. Temu primerno nas na mrazu najprej zazebe v roke in noge. Ob daljši izpostavitvi mrazu pa človeka postopoma začne mraz paralizirati, skladno z omenjenim načelom varovanja življenjsko najbolj pomembnega organa. Zato nam v ekstremnem mrazu pomaga že zavetišče z nekaj stopinjami Celzija višjo temperaturo, čeprav je ta lahko dejansko pod ničlo. To odkritje je človeka motiviralo k gradnji prostora, v katerem bi lahko kar se da učinkovito dvignil temperaturo zraka ter se temu primero hitro ogrel in obenem pospešil delovanje življenjsko pomembnih funkcij. Drug pristop je bil povečanje vlažnosti zraka v prostoru, ki je prav tako nudil številne pozitivne učinke.

Infrardeča savna.

Na področju Evrope imamo nešteto izvirnih vrst ter različnih izvedb savne na ožjih ali širših teritorijih. Posebnost so tako savne na območju Nemčije, Avstrije, Luksemburga in Južne Tirolske, savne na območju Francije, Združenega kraljestva ter na mediteranskem območju, savne na območju Flandrije in Nizozemske, Madžarske in Estonske savne ter savne v severnih deželah, na območju Baltika, Rusije ter Vzhodne Evrope. V sodobnem času so najbolj razširjeni trije osnovni tipi savn, ki so največkrat domena zdravilišč, wellness centrov ter podobnih ustanov. Zasebne savne so največkrat ena sama, največkrat najbolj dostopna. V urbanih okoljih se uveljavljajo infrardeče savne, saj so kompaktne ter nudijo največ učinka z malo porabljene energije. Popolno ponudbo savn imajo tudi terme Zreče, natančneje pet finskih, dve parni ter dve infrardeči savni. Nahajajo se v Savna vasi, ki je zgrajena na lokalno tradicionalen način z uporabo pohorskega lesa in kamna. Ne manjkajo niti tipičen pohorski balkon, pohorski kozolec ter pohorska zelišča in slama na počivalnikih.

Wellness center.

Za popoln užitek so dodani steklena panoramska streha, ogreti keramičnih počivalniki, Kneippov potoček ter vodeni programi vrtinčenja zraka, solnih, medenih in drugih pilingov ter hranilnih oblog. Savne so lahko izbrane poljubno ali s predhodnim obiskom zdravnika ali prejetim nasvetom strokovnjakov. Za zdrave ljudi omejitev načeloma ni, izbrani savni lahko dodajo tudi kopanje in kosilo. Poleg kopanja in kosila pa tudi celotno ponudbo wellness centrov ter zdraviliško športno rekreacijskih centrov Zreče in Rogla. S tem se lahko savna razširi ali združi v paket ali individualno izbrani ponudbi. V poletnem času je lahko zreški velik bazen z vsemi ponudbami zdraviliško športno rekreacijskih centrov Zreče in Rogla več kot dostojna alternativa drugim oblikam poletnega oddiha. V zimskem času je zanimiva predvsem kombinacija s smučarskim središčem Rogla. Prednost za večino slovenskih obiskovalcev je predvsem bližina ter popolnost ponudbe. Kar je v mnogih letoviških krajih prej izjema kot del tradicionalne ali aktualne ponudbe. Finske, parne in infrardeče savne so pri tem zgolj pika na I.

Savne že stoletja veljajo za naravni način izboljševanja zdravstvenega stanja.