Ko omenim besedo rezervni deli, bi vas večina pomislilo na rezervne dele za avto, motor, kakšno drugo prevozno sredstvo ali pa še na kakšno drugo strojno opremo. Žarometi so na primer zelo pogosti rezervni deli. Drugače pa ima tako rečeno vsak stroj, kos ali naprava svoje rezervne dele, računalnik ima procesor, smuči okovje, omara predale, prav vsaka stvar jih ima.

Nikoli pa ne bi pomislili na človeške organe, ki so naši nekakšni rezervni deli. Kaj ne bi bilo enostavno da bi nam odpovedala jetra, in bi šli samo v spletno trgovino in jih naročili kar preko spleta s hitro pošto. No ja, sliši se kot nekakšna znanstvena fantastika, vendar pa svet se hitro obrača, zato nikoli ne reci nikoli. Dobro, organov sicer ne bomo kupovali preko interneta, toda lahko pa gre vse skupaj tako daleč da bodo bolnišnice tudi tega imele nekaj nazalogi, tako kot sedaj krvi.
Pa poglejmo kako je v današnjih časih z našimi organi oziroma rezervnimi deli.

Že dolgo časa se nemoteno, v nekaterih državah brezplačno, v nekaterih pa za darovanje krvi prejmete tudi plačilo. Pri nas prejmete zgolj prevoz, če vas pokličejo ker primanjkuje krvi vašega tipa.

Zagotovo ste že kdaj prejeli elektronsko sporočilo v katerem nekdo prosi da darujete kostni mozeg. V Sloveniji imamo tudi bazo darovalcev, saj ne more vsak darovati vsakemu, vendar mora ustrezati določenim kriterijim.

Presaditev ledvic je mnogo manj pogosto, darovalci pa morajo zelo natančno ustrezati uporabniku, najboljša možnost za presaditev je ledvica enojajčnega dvojčka. Če je darovalec živa oseba, se presadi ena stran ledvic, saj imamo dve. Lahko pa je darovalec tudi umrla oseba.

Darovanje semenske tekočine je v nekaterih državah, kot na primer Romuniji , plačano, ponekod pa je pogoj tudi določena IQ stopnja.

Tudi lasulje je potrebno narediti iz las, zato ponekod darujejo oziroma za plačilo dajo svoje lase.

Materino mleko je še ena možnost kjer pridejo na vrsto osebe ženskega spola.

In nenazadnje lahko darujemo tudi jajčeca.

To je samo nekaj možnosti darovanja naših rezervnih delov, sem pa prepričan da jih je še precej.