Centralno odsesovanje prahu je primerno za večje in manjše industrijske obrate. S sistemom odsesovanja preprečimo poškodbe in zastoje na linijah. Najpogosteje se uporablja pri varjenju, brušenju in rezanju. Primerno je za vse vrste industrije in sicer od železarstva, mizarstva, do farmacije. Odlikujejo ga praktično elektronsko upravljanje, energetska varčnost in enostavna uporaba.

Glavne značilnosti

Centralni sistem za odsesovanje prahu se brezžično upravljanja s pomočjo avtomatskega nadzora. Med proizvodnim delom se material transportira na drugo lokacijo. Na zbirni lokaciji se bodisi skladišči, vrača nazaj v proizvodni ciklus ali pa se skladišči za uničenje. Zaradi sprotnega odstranjevanja drobnih delcev so linije čiste in manj pogosto kvarijo. Posledično se zmanjšujejo tveganja za nesrečo in obenem se povečata kvaliteta in varnost delovnega okolja. Delavci delajo v bolj čistem okolju, kar zmanjšuje možnost poškodb in okužb ter obenem zmanjšuje pogostost bolniške odsotnosti.

Sestava in različne karakteristike

Centralni sistem za odsesovanje prahu sestoji iz različnih delov. Vgrajene ima različne filtre, predfiltre, roke, cevi, kontejnerske posode, korita, regulatorji in podobno. Primarna naloga sistema je odstranjevanje umazanije in prahu iz delovnega okolja ter premestitev umazanije na zbirno točko. Najhitreje učinkoviti so sistemi z ventilatorji, ki hitreje premeščajo odpadne stvari. Filtri lahko vsebujejo tudi dodatke, kot so regulatorji, funkcija vklopa in izklopa ventilov, indikatorji pretoka zraka za določanje časovnega okvirja menjave filtrov, varnostni ventili in podobno.

Prednost pred mobilno enoto

Centralno odsesovanje prahu je bolj učinkovito od mobilnih enot. Pri tem prihranimo med 30 do 50 odstotkov več časa za sesanje, saj se ne ukvarjamo s transportom mobilne enote. Pršice, manjši delci in prah se pri klasičnem sesanju vračajo nazaj v prostor, centralni sistem pa jih po drugi strani nemudoma vrne v naravo. Sesanje je znatno manj hrupno, saj je naprava pri centralnem sistemu v drugem prostoru. Dodate lahko tudi nosilec zvoka, ki napravo še bolj utiša. Sistem je tudi bolj učinkovit od klasičnih pristopov.