Pohodni čevlji so namenska obutev za dolgotrajnejšo hojo.

Dobri pohodni čevlji so dolgotrajnejši hoji prilagojeni z vrsto posebnimi in specifičnimi lastnostmi. Posebne lastnosti so v osnovi združeni okoli večje odpornosti na različne podlage, večje primernosti za različne vremenske pogoje ter druge izboljšane lastnosti v primerjavi s klasičnimi čevlji. Klasični čevlji za takšne razmere niso primerni, saj je njihov podplat ne nudi dobrega oprijema, niso odporni na različne vremenske razmere in druge razmere ter niso dovolj trpežni.

Dobri pohodni čevlji

Lastnosti dobrih pohodnih čevljev

Hkrati so tudi pohodni čevlji med seboj zelo različni ter imajo številne specifične lastnosti. Zato je izbira toliko bolj zahtevna, kolikor različni pogoji uporabe so prisotni. Dobri kompromisi so dobri zaradi vsestranske uporabnosti ter dobrega izkoristka investicije, vendar imajo tehnično gledano vedno prisotne pomanjkljivosti. Lahki pohodni čevlji so primerni za urejene pohodne poti z neagresivno podlago. Če jih bomo uporabljali v visokogorju, se bo izkazala njihova pomanjkljivost v slabšem oprijemu s podlago ter druge pomanjkljivosti.

Za visokogorje specifično izdelani pohodni čevlji so obratno manj primerni za urejene pohodne poti z neagresivno podlago, njihova pomanjkljivost je teža, v poletnih mesecih slabo zračenje stopala ter druge pomanjkljivosti. Tehnično gledano je v teh primerih edina rešitev dva para pohodnih čevljev, namenjenih visokogorju oziroma urejenim pohodnim potem z neagresivno podlago. Investicija je v tem primeru višja, vendar se lahko kaj hitro izkaže za upravičeno.

Obutev za pohodništvo

Pohodni čevlji

Lahki pohodni čevlji v visokogorju lahko kaj hitro povzročijo resne težave s poškodbami pohodnika, kot slaba investicija pa z večjimi ali manjšimi poškodbami obutve. Posebno slaba investicija pa takrat, ko začnejo lahki pohodni čevlji razpadati ter z vsako uporabo bolj neuporabni. Dva para pohodnih čevljev tudi ni nujno velika investicija, saj lahko izbiramo v velikem obsegu cenovnega ranga ob hkrati dobrih osnovnih lastnostih vstopnih modelov.

Pohodni čevlji so zelo pestra izbira obutve, pri kateri pa je zelo pomembno misliti na varnost pohodnika na vseh predvidenih turah.