Otok Hvar je dolg približno 68 kilometrov in prav poseben, saj ima rodovitno zemljo ter svoj izvir vode. Hribi na otoku so prekriti z gozdovi, vinogradi, nasadi oljk ter sivke. Prav po sivki je ta otok znan daleč okrog, saj so njive sivke izredno velike, tako da se po otoku pogosto širijo vonjave sivke. Na otoku živi okoli 11 tisoč prebivalcev, s čimer je to četrti najbolj poseljen otok na Hrvaškem.

Otok Hvar je bil del celine dokler ni pred približno 11 000 leti prišlo do dviga morske gladine, tako da je morje zalilo tedanje doline, ki so danes morje med otokom in celino.

Otok leži nekako na sredini jadralnih poti, tako da je že od nekdaj pomembno postajališče in trgovsko središče. Na otoku najdemo tudi eno najstarejših mest v Evropi, saj so na mestu današnjega Starega Grada že stari Grki ustanovili naselbino Pharos, leta 384 pnš. Grki so kmetovali tudi na mestu, ki je danes ravnina Stari Grad, ki je zaščitena kot UNESCO World Heritage Site. Mesto Hvar je postalo pomembna vojaška baza Beneškega cesarstva v srednjem veku.

Danes so pomembnejša mestna na otoku poleg mesta Hvar še Jelsa, Stari Grad in Sućuraj. Vsa mesta so močno turistično razvita, tako da lahko povsod na otoku najdete apartmaji Hvar, kjer lahko prenočite, ali pa apartmaje najamete za daljši čas in tako preživite čudovit dopust z vašo družino ali prijatelji.

Če si želite potovati tudi po drugih otokih, Otok Hvar leži  med otoki Brač, Vis in Korčula, tako da imate dovolj izbire, odpravite se lahko na katerikoli izmed omenjenih otokov in tako preverite življenje na drugih otokih.