Na začetku poslovne poti so potrebne številne odločitve, ki sploh niso enostavne. Za obračun DDV pa je tu celo pravilo, da se lahko sistem spreminja le enkrat na leto, kar pomeni, da če se narobe odločite, bo lahko prvo leto poslovanje še težje, ko je že tako ali tako. Zato je res najbolje, da imate že pred samo ustanovitvijo podjetja izbrano računovodstvo in se vse dogovorite z njimi.  Podjetje Moje računovodstvo smo povprašali, kakšen sistem za obračun DDV je po njihovem mnenju najboljši.

Davčna zakonodaja in davčna osnova v RS.

Davek na dodano vrednost

Kot so nam svetovali, je to v prvi vrsti odvisno od tega, v kakšni dejavnosti podjetje sodeluje in kakšni so pretežno njihovi kupci. Podjetje Moje računovodstvo vam bo tudi svetovalo pri tem, kolikšen davek na dodano vrednost bi morali obračunavati, v kolikor bi se odločili postati davčni zavezanec, saj so določitve mnogokrat mejne, hkrati pa vam pomagajo tudi pri postopkih, v kolikor bi se sami odločili že takoj po ustanovitvi postati zavezanec za plačilo davka.

Odločitev za obračun DDV je izredno pomembna

Sistemov za obračun DDV je res kar nekaj, s čimer država želi podjetnikom vsaj malenkost, kolikor le gre, omogočiti bolj enostavno poslovanje. Na primer že sistem, ko se obdobni obračun DDV naredi na primer po plačani realizaciji, je danes veliko bolj prijazen podjetnikom in mnogim tudi pomaga do lažjega poslovanja, saj je plačilna disciplina v Sloveniji bolj nedisciplina kot pa kaj drugega.

Obračun ddv-ja

Plačilna disciplina v Sloveniji

Zakaj bi državi za obračun DDV upoštevali vse izstavljene račune, pa čeprav za njih niti še nismo prejeli plačila? Res nesmiselno, zato se že takoj odločite za vam najbolj primeren način, saj si boste na ta način tudi omogočili lažje poslovanje.

Seveda, tudi odločitev, da ne boste davčni zavezanec, je v nekaterih primerih smiselna, zato se res odločite skupaj z računovodjo, katera opcija je za vas najbolj primerna, saj je od tega lahko odvisna tudi vaša prodaja.