Za izdelavo notranjih vrat po naročilu, se obrnite na mizarstvo Markelj. V osnovi ločimo notranja vrata po treh kriterijih:

1.) Vrsta vratnega krila

– V osnovi poznamo dva tipa vratnega krila in sicer profilirano ali klasično vratno krilo . Pri tej vrsti so nasadila klasična in na površini vidna. V kolikor so vrata malce višjega kvalitetnega ranga  nasadila omogočajo trismerno  regulacijo.

– Ravno obrezano vratno krilo omogoča popolno  ravnino z oblogo ali celo z zidom vendar v kolikor se odločite za vrata, ki so v popolni ravnini z zidom je po vgradnji potrebno odprtino ,ki preostane dodatno zatesniti z mavcem . Trend prodaje tovrstnih notranjih vrat  strmo narašča predvsem  zaradi  možnosti  izdelave ostrih ravnih linij katere narekuje modni trend. Ravno obrezano vratno krilo omogoča ,da se tečaj vgradi neposredno v krilo in podboj tako da na površju ni vidno. Večina tečajev omogoča trismerno regulacijo po ceni pa so bistveno dražji od običajnih, v kolikor pa se želi doseči  čim več ravnih linij, je priporočljiva uporaba magneten ključavnice ,ki je skrita v krilu.

2.) Vrsta materiala za osnovo

Ločimo 3 popolnoma različne materiale ki se uporabljajo za osnovo notranjih vrat.

– Iverna plošča
kot osnova najcenejši material za izdelavo notranjih vrat ni odporna na udarce ne na vlago. Vendar jo večina večjih proizvajalcev uporablja predvsem zaradi njene dostopne cene.

– Vlaknena plošča (komercialno MDF)
Neprimerljivo boljša od iverne plošče odporna na udarce vlago . Kot že ime pove je sestavljena iz lesnih vlaken ki so močno zbita in zlepljena. Notranja vrata na osnovi vlaknene plošče so bistveno obstojnejša vendar za odtenek dražja.

– Masivni les
Kot najdražji material za osnovo notranjih vrat se uporablja smrekov masivni les. Vendar večina proizvajalcev, smrekov masivni les oblepi z vlakneno ploščo ter ga tako razvrednoti oziroma je kvaliteta na ravni vlaknene plošče. Problem ne oblepljenega smrekovega lesa pa je delovanje ki povzroča neravno površino.(pojavi se v različnih letnih časih odvisno je  od zračne vlage in temperature)

3.) Vrsta površine

Ločimo laminatna notranja vrata, furnirana notranja vrata in v celoti masivna.

Laminatna notranja vrata so oplaščena s tankim slojem umetne smole ki je zelo obstojna vendar ob poškodbah ne omogoča popravil .  Na mestu poškodbe pa se površina hitro razguba in lušči.

Furnirana notranja vrata so oblepljena s tankim slojem masivnega lesa . Boljši proizvajalci na robovih dodatno lepijo masivne nalepke, ki  povečajo odpornost na udarce in možnost popravil. Furnirana vrata so popolnoma naravnega videza kar v stanovanja prinaša toplino in razgibanost naravnih vzorcev.

Tehnologija pri izdelavi notranjih vrat v zadnjih letih močno napreduje tako se na tržišču pojavljajo različni tipi zasteklitev notranjih vrat, tudi furnirji so postavljeni povsem poljubno. V kolikor smo dovzetni za najnovejše modne smernice nam tržišče ponuja steklena vratna krila ali pa notranja vrata v kombinaciji z brušeno kovino INOX.