Toplo in suho vreme ter ravno primerne temperature, ko ni še tiste najhujše poletne vročine, je prav gotovo za kolesarstvo najlepši del leta. Končno kolesarji lahko privlečejo kolesa iz garaž in se podajo na izlet, ampak hkrati pa je ravno to tudi čas, ko se pri kolesarjenju zgodi še največ napak in s tem tudi največ poškodb. Zakaj?

Kolesarstvo poveča vzdržljivost

Zato, ker se preveč zapodijo na kolo, ne preverijo lepo počasi pripravljenosti in od svojega telesa zahtevajo preveč, ki pa se največkrat ukloni prav s poškodbo. Ne pozabite, tudi kolesarjenje je zahteven, naporen šport in če se pozimi niste prav čisto nič pripravljali na kolesarstvo, potem res ne pretiravajte. Raje naredite kakšno krajšo turo in predvsem se fizično pripravite.

Tudi za kolesarjenje je potrebna fizična moč

Marsikdo meni, da je za kolesarstvo potrebna moč zgolj v nogah in dovolj velika fizična priprava. Vendar pa se moti, predvsem pa je še prevečkrat slišano razmišljanje, da moč bomo tako ali tako dobili na kolesu, če se bomo le dovolj trudili in premagovali klance. Vendar res ne počnite tega. Najprej poskušajte »na suho« pridobiti nekaj moči z vajami za noge, vendar pa nikar ne pozabite tudi na vaje za zgornji del telesa.

Vožnja s kolesom je odlični trening

Veliko prevečkrat vidimo, kako ljudje preveč poskakujejo med krmilom in sedežem. Ne samo, da to ni ravno najlepša vožnja na oko, kar pravzaprav niti ni pomembno, tudi veliko moči izgubljajo med vožnjo. V kolikor se boste našli, da počnete to tudi vi, potem vam res svetujem, da delate vaje za zgornji del telesa. Kakšno plankanje ali pa trebušnjaki, dvigovanje trupa škarljice in podobne vaje za zgornji del telesa bodo zagotovo več kot dobrodošle. Zato, tudi če se zdi kolesarstvo še tako enostavno za pridobivanje na moči, je še vedno najbolj priporočljiv »suhi« trening na začetku, preden se malo bolj resno podate na kolesarstvo.