Kaj mačka potrebuje za zdravo življenje? Defenitivno pravilno prehrano, ki mora vsebovati:

Beljakovine

Prehranska zaloga beljakovin in aminokislin je potrebna za proizvodnjo protiteles, encimov, hormonov, tkiva, ter ustrezno pH ravnovesje.
Beljakovine dajejo mačkam energijo in so potrebni za rast in razvoj. Najdemo jih v različni hrani, na primer mesu, ribah, jajcih in perutnini.
Celotne beljakovine vsebujejo veliko količino esencialnih aminokislin in jih najdemo v živilih, kot so meso, ribe, jajca in perutnino. Stročnice, žitarice in zelenjava ne vsebujejo zadostnih količin aminokislin, to so nepopolne beljakovine. Rastlinske beljakovine ne vsebujejo esencialnih aminokislin, kot jih najdemo v živalskih beljakovinah, ki jih mačka potrebuje. Torej, mačke potrebujejo beljakovine iz živalskih virov saj imajo zelo visoke zahteve.

Maščoba
Maščoba je pomemben vir energije za mačke. Najdemo jo največ v živalskih virih, nekaj vrst maščob pa najdemo tudi v rastilnskih virih.
Nekatere kisline pripomorejo tudi k vidu ter vplivajo na imunski sistem.

Minerali
Minerali so bistvenega pomena za mačke in so vključene v skoraj vseh fizioloških reakcijah. Prispevajo k oblikovanju encima, pH ravnovesja, transportu kisika, shranjeni pa so v kostnnem tkivu in mišicah. Biološka razpoložljivost se lahko zelo razlikuj glede na vir mineralov. Elementarni minerali so na splošno vzeti iz zemlje ali vode. Drugi minerali pa so vezani z drugimi organskimi snovmi, ki jih telo lažje absorbira. Minerali vsebujejo kalcij, klorid, krom, kobalt, baker, flor, jod, železo, magnezij, mangan, fosfor, kalij, selen, silicij, natrij, žveplo in cink.

Vitamini
Vitamini so bistvenega pomena za presnovo, normalno rast in delovanje. Vitamine najdemo v hrani, nekateri pa so sintetizirani v telesu živali, bodisi kot voda ali maščobe.
Maščobni vitamini vsebujejo A, D, E, in K, v vodi topni pa sta vitamina C in B-kompleks.
Še enkrat, hrano mesojedih živali, mačka bolje izkoristi kot jih iz rastlinskih virov, ravno tako to velja tudi za vitamine.

Voda
Mačke večino vode dobijo skozi svežo meso, za kar tudi nimajo veliko potrebe po pitju, še zmeraj pa poskrbite za dovolj količine zdrave, pitne vode, le tako boste preprečili zdravstvene težave ki laho nastopijo zaradi suhe hrane ali onesnažene vode.

Mačja hrana pa je dostopna na http://www.hov-hov.si