Indukcijska kuhalna plošča je precej drugačna od električne, čeprav sta si na prvi pogled podobni. V tem članku si bomo ogledali nekaj prednosti obeh kuhalnih plošč. Električne kuhalne plošče so na trgu že kar nekaj časa dlje od indukcijskih, a indukcijske hitro prevzemajo trg. V končni fazi je odločitev še vedno vaša, saj vsakemu ustreza drug način kuhanja. Nekateri sploh ne marajo kuhati na elektriko in se zato poslužujejo plinskih štedilnikov.

Prednosti indukcijskih kuhalnikov je kar nekaj. Kuhalna plošča se ogreje v trenutku in tako lahko kuhanje poteka izredno hitro, vendar se tu pojavi težava, precej hitro pa hrano lahko tako tudi zažgemo ali pokvarimo. Vsaki hrani ustreza več načinov kuhanja, indukcijsko kuhalno ploščo je malce težje upravljati, saj so spremembe veliko hitrejše kot pri električni, vendar to nebi smelo biti težava, ko se enkrat plošče navadimo.

Ena prednost je tudi ta, da ni izgub toplote. Negativna lastnost indukcijskih kuhalnih plošč je ta, da moramo zanjo imeti posebno posodo, ki je primerna za tak tip kuhalnih plošč, ta posoda pa je dražja od običajne, vendar se ravno zaradi tega razloga indukcijska kuhalna plošča sklopi, ko ni v stiku z posodo. Zaradi tega razloga je tak tip kuhalne plošče zelo varen tudi za otroke.

Električna kuhalna plošča se ogreje počasneje kot indukcijska, porabi tudi več energije, je pa zaradi tega občutno cenejša, zanjo pa ni potrebno imeti posebnih posod. Na voljo so vam tudi plinske kuhalne plošče, te so najbolj priljubljene pri kuharjih, saj velika večina dobi občutek za ogenj in tako lahko optimalno nastavljajo različne temperature, ki pripravijo hrano do popolnosti. Plinski štedilnik lahko dobite po ugodni ceni, negativna stvar je le ta, da je potrebno menjavati plinske jeklenke.

Ni važno kaj kdo uporablja, važno je, da bo vaša kuha potekala udobno, zato si izberite kuhalno ploščo, ki vam najbolj ustreza.