Vedno se najdejo trenutki, ko preprosto zelo na hitro potrebujemo nekaj denarja. Da pa se izognemo neprijetnim pogovorom s prijatelji, družinskimi člani ali pa celo z bankami, pa zastavljalnica lahko priskoči na pomoč vsakemu, ki le-to potrebuje.

Namreč, zastavljalnica in posojilnica, kot ji lahko tudi rečemo, saj nam na neki način posodi denar, deluje zelo preprosto. Vsak predmet, ki ga imamo v lasti, bodisi je to pametni telefon ali tablica ali pa nakit iz najboljšega zlata in dragih kamnov ali pa leto star avtomobil, je lahko zelo dober način, da pridemo do hitrega denarja. Namreč, zastavljalnica za določen rok prevzame naš predmet in nam izplača toliko denarja, kolikor meni da je le-ta vreden.

Kot vemo, je zastavljalnica in posojilnica lahko eno in isto. Kaj pa je o njej treba vedeti, preden si “izposodimo” denar?

Praktično vse, kar moramo vedeti še preden svoj predmet zastavimo, je to, da le-tega lahko izgubimo. To je seveda najslabša možna varianta, ki pa se ne zgodi velikokrat, saj je zastavljalnica velikokrat tudi zelo razumevajoča. Ampak začnimo na začetku. Recimo, da smo se odločili zastaviti svoj najnovejši pametni telefon, ki ima vrednost približno 800 €. No, zastavljalnica nam omogoči, da zanj (hipotetično) dobimo posojilo v vrednosti 400 €, če je le-ta popolnoma nov in nikoli uporabljen – še vedno v škatli. Ko prejmemo ta denar, moramo vedeti, da nam zastavljalnica le-tega samo posoja in da ga bomo morali vrniti, če želimo svoj pametni telefon nazaj. Tako zastavljalnica kot mi se bomo morali torej strinjati za določen datum oziroma rok vračila tega denarja, ki pa se ga moremo držati, drugače bomo ta aparat izgubili za vedno, saj ga bo zastavljalnica primorana prodati, da si pokrije svoje stroške, ki jih je imela s tem, ko ga je za nas hranila in varovala. Seveda pa se vsemu temu lahko izognemo tako, da se preprosto držimo roka vračila ali pa (kot smo že rekli, je zastavljalnica velikokrat naklonjena svojim strankam) se zglasimo v zastavljalnici in se dogovorimo za podaljšan rok vračila.