Prototip je prvi kos ali par kosov, ki so namenjeni testiranju in izboljšavam preden se jih začne proizvajati masovno. 3D tiskanje nam daje možnost, da prototip izdelamo iz enakega materiala kot bo končni izdelek. Seveda bomo za kasnejše ulivanje potrebovali drugo 3D skico, saj bo potrebna izdelava kalupa za ulivanje.

Izdelava prototipa s 3D tiskalnikom nam omogoča hitre popravke, prihranek na času ter prihranek na stroških razvoja. Ko je prototip končan do detajlov, katere zahteva končni izdelek se lahko posvetimo izdelavi kalupa v preko katerega potem pridemo do končnega produkta.

Kalup prav tako kot prototip lahko izdelamo s 3D tiskalnikom in sicer na način, da je ta kalup v dveh delih, nepropusten in da ga lahko razstavimo na 2 dela ko se ulitek strdi. Kalup naj bo iz materiala, ki se lahko brez problemov loči od končnega izdelka.

Odvisno od materiala želenih ulitkov je potrebno narediti tudi temu primeren kalup. Pojavi pa se tudi problem materialov kateri zahtevajo 1 kalup za 1 ulitek. To so v večini primerov kovine, katerih ni mogoče tiskati s 3D tiskalnikom in jih ravno tako ni mogoče ulivati v plastični kalup. V tem primeru v poštev pride izdelava peščenga kalupa, ki pa zahteva 1 kalup za 1 ulitek.

Ulitki so praktično naš končni izdelek razen v primerih ko potrebujejo dodatno obdelavo. Naprimer so to manjši deli večjega izdelka ali pa ko iz kalupa pridejo v takšni obliki da potrebujejo še brušenje ali barvanje. Primer, kjer izdelki potrebujejo še brušenje je ogromno izdelkov iz kovine, kateri iz peščenega kalupa pridejo z grobo površino.