Indeks telesne mase je lahko z drugo besedo normalna teža, prekomerna teža, suhost ter debelost. Indeks telesne mase kaže na idealen rezultat med devetnajst in pol ter štiriindvajset za ženski spoli, pri moškem so potrebne prilagoditve.

Optimalen indeks telesne mase je različen glede na spol in starost

Za moški spol je idealen indeks med dvajset in petindvajset. Optimalna teža je zaželena, lahko bi govorili tudi o naravni teži ali ravnovesju med telesno višino in težo. Rezultat sam po sebi govori, da je prehrana optimalna ter je za zdravo življenje storjeno vse.

Optimalen indeks telesne mase osebo ne sme uspavati in uleniti, saj se lahko zelo hitro spremeni. Ter hkrati bistveno težje ponovno vrne v optimalne okvire. Nadzorovati indeks telesne mase je prvi ukrep, oseba se mora tudi samoiniciativno pravilno prehranjevati, dovolj gibati, imeti dovolj počitka in sproščanja ter druge navade zdravega življenja.

Če to pustimo, ali smo preveč pasivni, se indeks telesne mase lahko kaj hitro spremeni. Veliko ljudi se s težavo zaradi povišane telesne teže seznani šele pri rednem zdravniškem pregledu, ko stopijo na tehtnico. Na prejšnjem pregledu so imeli normalno telesno težo, v vmesnem obdobju so po lastnem prepričanju niso počeli nič nepravilnega, indeks telesne mase pa kaže na prekomerno telesno težo ali celo debelost. Problem takih sprememb je v človeškem telesu, ki ima izredno sposobnost prilagajanja. Pasiven človek k temu doda tudi bistveno manj indikatorjev za telesne spremembe ali zmanjšano sposobnost njihovega zaznavanja. Aktivni rekreativec s tem nima težav, saj je njegovo telo deluje bistveno bolj intenzivno in temu primerno prej zazna spremembe. Če po določenem obdobju ne zmore opraviti iste vaje ali rekreacije z enako intenzivnostjo v enakem časovnem terminu je naslednji korak iskanje vzrokov. Sprememba se lahko zgodi v razmeroma kratkem času, neprimerno krajšem od dveh obodnih zdravniških pregledov. Že redna in intenzivna hoja lahko poskrbi, da bo indeks telesne mase ostal znotraj meja normalne telesne teže. Z resdno telesno aktivnostjo bomo tako vzdrževali telesno težo in se ne bomo zredili.