Postati sam svoj mojster je včasih malo bolj naporno, kot smo sprva mislili. Kot sam svoj mojster doma, je potrebno imeti vsaj nekaj osnovnega orodja, ki nam bo pomagalo pri opravilih okoli hiše oziroma v in zunaj našega domovanja. Za takšno početje je dovolj le ročno orodje, kot so ključi, izvijači in kakšna merilna naprava. Takšno orodje je vedno dobro imeti nekje spravljeno, saj nikoli ne vemo, kdaj ga bomo potrebovali.

Poleg ročnega orodja pa je za bolj napredne mojstre na voljo tudi električno orodje in stroji. Na voljo so nam skorajda povsod v bolje založenih tehničnih trgovinah, saj tam lahko najdemo marsikaj. Vse od ročnega orodja, pa vse do omenjenega električnega orodja in strojev za malo bolj napredne ustvarjalce.

Rezalnik že lahko štejemo kot električno orodje, saj delujejo na elektriko in jih uporabljamo za različne namene. Običajno so rezalniki večnamenski, torej jih lahko uporabljamo za različna opravila. Najbolj pogosti rezalniki so ročni, torej jih lahko držimo v roki, vendar na trgu obstaja tudi več različnih omenjenih rezalnikov. Odvisno čemu so namenjeni, tako lahko rezalnik za ploščice kupimo s priloženo mizo, ki je potrebna za tovrstno delo.

Med uporabne električne naprave spada tudi brusilnik. Brusilnik je predvsem priročen in uporaben, saj lahko z njim obdelujemo različne površine različnih oblik. Vse od robov predalnika, okenskega okovja ali pa enostavno kos pohištva, ki ga je potrebno malo preoblikovati. Brusilnik je vsekakor vreden nakupa, vendar se pred samim nakupom prej odločite za kaj ga boste največkrat uporabljali, saj na podlagi te odločitve potem lahko izberete sebi ustrezen brusilnik.

Poleg brusilnika in rezalnika lahko med električnimi orodji in stroji pogosto najdemo tudi krožno žago. Krožna žaga je na trgu na voljo v različnih modelih, zato je potrebno najprej vedeti kaj bomo z njo počeli, šele kasneje se o primerni krožni žagi odločimo. V grobem pa lahko ločimo krožne žage na to za kar se uporabljajo in sicer poznamo krožne žage za les, keramiko, kovino in ostale.