Beseda depresija je v zadnjih časih postala izraz, ki se v vsakdanjem govoru uporablja za zelo različne življenjske situacije. Za depresivnega lahko označimo denimo nekoga, ki je po naravi črnogled in zaskrbljen. Ali pa posameznika, ki je potrt ob izgubi bližnjega in za njim žaluje. Vendar pa je vsakdo kdaj žalosten ali potrt in tudi taka čustva, čeprav neprijetna, ne pomenijo nujno, da z našim duševnim zdravjem nekaj ni v redu.

Depresija kot duševna motnja, ki zahteva zdravljenje, je več kot le občutek žalosti ali potrtosti. Zaznamujejo jo več kot le nekaj dni trajajoči zelo intenzivni občutki žalosti, zaradi katerih se oseba počuti povsem nemočno, brezupno in ničvredno. Pojavijo se tudi drugi spremljajoči simptomi, kot na primer izguba zanimanja za dejavnosti, v nekaterih je oseba nekoč uživala, pogosti izbruhi joka ali tudi jeze, težave s prenašanjem stresnih situacij, nespečnost, izguba apetita, utrujenost in težave s koncentracijo. Vsi ti simptomi trajajo v primeru depresije dalj časa in se lahko poglabljajo.

Depresijo se zdravi učinkovito z zdravili in psihoterapijo. Depresija je eno od področij, za katero je bilo v zadnjih desetletjih razvitih precej novih zdravil – antidepresivov. Vendar pa je mnogo študij pokazalo, da je sočasna uporaba antidepresivov in psihoterapije precej učinkovitejša kot pa le predpisovanje antidepresivov. V primeru blažjih oblik depresije niti ni potrebno predpisovati zdravil, ker je psihoterapija bolj učinkovita. Medtem ko antidepresivi omilijo simptome, pa psihoterapija omogoča, da se oseba ozre v svojo notranjost in razišče, kaj je povod težav, s katerimi se srečuje. V procesu psihoterapije lahko recimo podoživi neprijetne izkušnje iz otroštva, ki jo čustveno spremljajo naprej v odraslo življenje in povzročajo depresijo. Psihoterapija tako pomaga posamezniku, da ozdravi depresijo in čustveno predela vzroke, ki so jo povzročili. Veliko psihoterapevtov vam je na voljo v Ljubljani, najdete pa jih tako, da v spletnih iskalnikih iščete za pojmi psihoterapija Ljubljana, psihoterapevti, psihoterapija cene ali kaj podobnega.