Med rastlinskimi pripravki, ki se uporabljajo za zdravljenje in so cenjeni kot ajurvedske rastline, je tudi močvirska roža brahmi. Njeno ime izvira iz sanskrita, v Indiji pa jo povezujejo z zavestjo, kreativnostjo in odličnim spominom. Po okusu je sicer grenka, vendar se kljub temu zaradi svojih učinkov uporablja že več tisočletij.

Kako deluje brahmi?

Rastlina, ki jo je na precej vlažnih in s hranili bogatih tleh mogoče gojiti tudi pri nas, izboljšuje delovanje uma in vpliva predvsem na spomin in izboljšano obdelovanje informacij, prav tako pa pomirja in pomaga odpravljati tesnobo. Zaradi tega velja za rastlino, ki je idealna prav za današnji čas. V sodobnem svetu smo namreč zaradi hitrega tempa življenja vsi podvrženi stresu in napetostim, pričakovanja pa se nanašajo tudi na velike dosežke pri delu, učenju in izpitih. Brahmi pri tem odlično pomaga, saj sprosti telo in um, s tem pa ustvari možnost za boljše delovanje možganov. Umski izzivi so bolj enostavni in obdelava informacij se izboljša, stvari si veliko lažje zapomnimo. Prav zato je brahmi nekakšna alternativa ginku.
Tako kot pri ginku, tudi za brahmi velja, da učinki niso takojšnji. Jemati ga je potrebno daljše obdobje, izboljšanje spomina pa se opazi po dveh ali treh mesecih.
Brahmi je hkrati tudi bogat z antioksidanti, torej koristi celotnemu telesu, saj ščiti celice pred učinki prostih radikalov.

Bio bahrami v prahu.

Kako uživamo brahmi?

V Indiji suho rastlino poparijo in si pripravijo čaj, v trgovinah z zdravo prehrano in dodatki pa je brahmi pri nas na voljo v prahu, tako da ga enostavno vmešamo v kakšen slajši napitek, s katerim prikrijemo grenak okus. Priporoča se, da vsak dan redno zaužijemo eno žličko prahu, torej nekje od 3 do 5 gramov.
Brahmi je odlično prehransko dopolnilo za študente in vse druge, ki si želijo izboljšati spomin in koncentracijo, na primer zaposlene na delovnih mestih, kjer se pričakuje umski napor, veliko razmišljanja in tudi memorizacija. Prav tako je priporočljiv za vse, pri katerih so se že pričele pojavljati težave s spominom.