Med vsakdanjimi opravili je obremenitev ramenskega obroča velika – ravno zato se bolečine v rami pojavljajo tako pogosto.

Ramenski obroč je sestavljen iz več sklepov. Zato so naša ramena zelo gibljiva, a hkrati zapletena. Mišice rame so poleg izvajanja gibov odgovorne tudi za stabilizacijo sklepov, ki ramenski obroč obdržijo v pravilnem položaju. Če želimo, da je gibanje in delovanje rame pravilno, mora biti gibanje usklajeno v vseh ramenskih sklepih.

kaj vpliva na bolečine v rami

Kaj vpliva na nastanek bolečine v rami?

Bolečine v rami so velikokrat rezultat ponavljajočih se poškodb (mikrotravm) in dolgotrajnih degenerativnih sprememb. Med dejavnike, ki večajo tveganje za nastanek bolečine v rami, štejemo predvsem:

  • delo z rokami nad glavo oziroma nad višino ramen,
  • prenašanje težjih bremen (na ramenih),
  • ponavljajoče gibe rok,
  • dolgotrajen prisilni položaj,
  • kalcinate (skupke kalcija) in okvare tetiv mišic obračalke (utesnitveni sindrom ramena),
 • preneseno bolečino iz vratu.

Pogost vzrok za bolečino v rami so ponavljajoči se nepravilni gibi doma in na delovnem mestu. V tem primeru je najpomembnejše, da prilagodite svojo delovno površino – ta naj ne bo nad glavo oziroma nad rameni. Če v službi sedite, je pomembno, da pravilno nastavite višino stola. Prav tako je dobro, da si med delom privoščite krajše premore za sprostitvene vaje. 

redna telovadba je pomembna za zdravje

Redna vadba je pomembna

Z redno vadbo lahko namreč predel rame ohranimo gibljiv, hkrati pa okrepimo mišice. Tako bo sklep bolj stabilen in učinkovit, poleg tega pa lahko z ustreznimi vajami olajšamo bolečine in jih tudi odpravimo.

Tudi, če gre le za občasno bolečino, se poskusite izogniti opravilom, ki zahtevajo roke nad višino ramen – posebno, če gre za dvigovanje težjih bremen. Pomembno je namreč, da ramenskega obroča ne obremenjujete še bolj.

V kolikor se močne bolečine v rami pojavijo nenadno in vztrajajo dlje časa, je priporočljiv obisk zdravnika. Prav tako razmislite o obisku zdravnika, če se bolečine v rami izrazito poslabšajo, bolečina izseva v roko, če opazite slabšo moč rok ali pa se poleg bolečine v rami pojavita še mravljinčenje in glavobol.