Majhna podjetja in samostojni podjetniki, se vse več odločajo, da bodo za svoje računovodstvo najeli zunanji računovodski servis. Računovodstvo je v tem primeru izvedeno bolj strokovno, kot pa če bi se ga podjetniki lotili sami, poleg tega jim ostaja dragocen čas, ki ga lahko namenijo svoji osnovni dejavnosti. Na našem trgu obstaja ogromno podjetij za računovodstvo tako majhnih kot velikih in njihova ponudba se lahko zelo razlikuje. Odločiti se morate le, ali bo vaše računovodstvo vodil velik ali majhen računovodski servis.
Prednost, ki nam jo nudi velik računovodski servis je v strokovnosti. Računovodski servis, ki ima dobro utečeno in veliko strokovno ekipo vam zagotovo lahko ponudi kvalitetno računovodstvo za vaše podjetje. Vendar pa ima velik računovodski servis tudi slabost in sicer v fleksibilnosti. Ne more si namreč privoščiti osebnega pristopa do strank. Saj se njihovi zaposleni ukvarjajo z velikim številom strank, kar pa kaj kmalu privede do neosebnih odnosov in komunikaciji. Ostane vam le še neoseben stik, hiter telefonski klic, elektronska pošta in zadeva je rešena. To vsekakor vpliva na vaše računovodstvo, saj včasih samostojni podjetniki potrebujejo pomoč ali svetovanje pri poslovanju in velik računovodski servis, si tega ne more privoščiti, saj ima preveč strank, s katerimi pa se ne more individualno ukvarjati. Vse to lahko vodi do nesporazumov in kar naenkrat vam velik računovodski servis ne ustreza več.

Če vam je torej pomembno, da se vam računovodski servis prilagodi, ni odveč razmisliti o najemu storitev, ki vam jih nudi majhen računovodski servis, saj se zna izkazati za bolj fleksibilnega. Majhen računovodski servis se v kvaliteti ne razlikuje od velikega, saj prav tako posveča veliko pozornosti izobraževanju zaposlenih, da bi kar najbolj kakovostno vodili vaše računovodstvo. Majhen računovodski servis se lahko bolje posveti vašemu poslovanju in bolje preuči vaše računovodstvo. Njihovi zaposleni imajo manjše število strank in se vam zato lahko bolje posvetijo in so bolj dosegljivi za stranke.

Odločitev, za kakšen računovodski servis se boste odločili za svoje računovodstvo, pa prepuščam vam.