Turčija, država ki se vedno bolj vključuje v Evropo, na drugi strani pa postaja, oziroma je že postala pomemben turistični cilj evropejcev, je geografsko izredno raznolika država, zato si poglejmo nekaj informacij o tej državi.

Znano je, da gre za državo, ki leži na dveh kontinentih, Evropi in Aziji. Azijski del Turčije predstalja kar 97% celotne države, od evropskega dela pa ga loči ožini Bospor in Dardanele, ki skupaj z Marmarskim morjem predstavljajo povezavo med Črnim in Sredozemskim morjem.

Celinska Turčija je velika približno 783,500 kvadratnih kilometrov, od tega je 755,000 kvadratnih kilometrov na Azijskem kontinentu.

Lega Turčije determinira tudi podnebje. Obalne regije Sredozemskega in Egejskega morja imajo milo Sredozensko podnebje, ki ga določajo vroča in suha poletja ter mile vlažne zime. Obalne regije Črnega morja imajo milo Oceansko podnebje s toplimi in vlažnimi poletji ter hladnimi in vlažnimi zimami.  Razmere v drugih delih Turčije so precej drugačne, saj gorovja blizu obale preprečujejo, da bi sredozemski vpliv prodrl v notranjost, tako ima notranjost (Anatolija) kontinentalno podnebje z zelo ostro razlikujočimi letnimi časi. Zelo ostre zime, ko lahko temperature padejo do -30 in celo -40 stopinj Celzija v vzhodni Anatolijo, kjer sneg obleži vsaj 120 dni na leto (4 mesece).

Izredno raznolika država še vedno privablja večino turistov na omenjene obalne regije, posebej popularna so last minute Turčija potovanja, ki vsakomur omogočajo, da si ogleda Turčijo in uživa na njenih čudovitih plažah. Preden se odpravite, si preberite več informacij o Turčiji.