Naš trdi disk hrani veliko podatkov. To so datoteke in programi operacijskega sistema Windows, Linux, iOS ali drugi. Obenem pa se na disku nahajajo tudi naši osebni podatki, ki so lahko občutljive narave. Dejstvo pa je, da ko izbrišemo nek program ali pa tudi celoten operacijski sistem, je vse še vedno shranjeno na trdem disku. Čiščenje trdega diska računalnika poskrbi, da so naši podatki popolnoma in za vedno izbrisani s trdega diska, SSD-ja, USB ključa ali drugega medija.

Ko pritisnemo tipko DELETE

Velikokrat smo v zmoti, da s tipko delete za vedno odstranimo datoteko, program, ali kaj drugega z računalniškega diska. V resnici operacijski sistem samo začasno naredi stvar, ki smo jo izbrisali, nevidno. Tako lahko ostane tudi več dni, tednov ali mesecev na našem računalniku. To nepridipravom omogoča, da rešijo podatkov z diska in zlorabijo naše občutljive informacije.

 

 

Čiščenje hard diska računalnika

Prej smo omenili storitev čiščenja diska. Tako lahko zagotovimo, da vse, kar je na našem trdem disku, ostane za vedno izbrisano. To težko storimo sami doma, vendar nam strokovnjaki v podjetju www.kotar.si to lahko hitro in uspešno naredijo. S posebno opremo in programi prepišejo vse sektorje na trdem disku, da ni možno nobene koristne informacije rešiti.

Čiščenje diska najbolj priporočamo v sledečih situacijah:

  • Če prodajamo svoj računalnik
  • Če v podjetju prenesemo računalnik v drug oddelek
  • Če bomo podarili svoj računalnik ali trdi disk
  • Ko se odločimo zamenjati svoj računalnik in starega odpeljemo na smetišče

Izbris podatkov iz SSD diska

SSD-ji delujejo občutno drugače, kot tradicionalni trdi diski. Operacijski sistem skoraj takoj preko komande TRIM izbriše podatke, ki niso več potrebovani. Če nekaj izbrišemo, SSD disk hitro sprosti prostor, da ohrani hitro delovanje. Spominske flash celice, ki jih uporablja so popolnoma digitalne za razliko od trdih diskov, ki uporabljajo magnetne plošče. Čiščenje diska še vedno priporočamo za računalnike z SSD diskom, saj še vedno lahko karkoli ostane na samem mediju, to pa lahko nekdo izkoristi proti nam.

Reševanje podatkov po temeljitem čiščenju

Če opravimo čiščenje diska, je reševanje podatkov nemogoče. Drugače pa je, če smo kaj ponesreči izbrisali, saj v tem primeru pa potrebujemo strokovnjake, ki bodo preiskali disk in nam povrnili vse, kar smo izbrisali.

To lahko tudi storimo pri podjetju Kotar, kjer imajo za to namenjene posebne sobe z vrhunsko računalniško opremo s katero lahko rešijo podatke s skoraj vsakega spominskega medija.