Barve razkrivajo svojo lepoto in lastno naravo le tistim, ki jih ljubijo. Uporablja jih lahko kdorkoli, vendar bodo svoje najgloblje skrivnosti razkrile samo nesebičnim zaljubljencem!

Izbira barve in prave barvne kombinacije za vaš prostor, v katerem se želite počutiti nebeško, zahteva nekoliko več poguma in znanja. Pri tem so najpomembnejši vaši občutki in počutje, ki ga želite ustvariti v prostoru.

Pravi odtenek barve je odločilen za vtis, ki ga želite ustvariti. Hitro je lahko prostor pretemen, preživahen, monoton, barva lahko celo popolnoma ne ustreza vašemu karakterju. Energija v takem prostoru je odbijajoča in počutje vsekakor ne more biti prijetno.

Zakaj se je tako težko odločiti, katero barvo vnesti v prostor?

To, da imamo na izbiro več tisoč odtenkov, nam težavo le še poveča. In na vzorčnem listku odtenek deluje prijetno, ko pa prebarvamo steno, je videz popolnoma v nasprotju z našimi pričakovanji.

To ni tisto, kar imam v mislih! Je to sploh prava barva? V mešalnici so zamočili!

Niso.  Barva je prava! Vsaj v 99 % je zamešana takšna, kot ste jo izbrali.

Zakaj barva na vzorčnem listku deluje drugače kot na steni?

Ker je živa stvar. Oddaja energijo. Reagira s svetlobo in nam kaže svoja razpoloženja.

Prostor, energija in svetloba v trgovini pa niso identični vašemu domu. Zato tudi barva ne deluje tako, kot deluje tam. Koralno rdeča npr. vam lahko v galeriji deluje elegantno, vzvišeno, prestižno, poživljajoče, enaka barva pri vas doma pa popolnoma nasprotno. Brez energije, moreče, ubija dnevno svetlobo in posledično tudi vas.

Zakaj rdeča barva ne izžareva povsod enakih čustev?

Ker je energija, ki jo barva oddaja, odvisna od energije, ki jo prejema. Vas zanima kaj vpliva na različne učinke barv?

Z upoštevanjem vseh teh dejavnikov ne morete zgrešiti. Če prostor uporabljate samo vi in že imate nekaj izkušenj, je vse skupaj še lažje. Je pa tu še cel kup obiskov in ljudi okoli nas, njihovo mnenje pa nam je tudi pomembno. Kaj bodo rekli sosedje, pa prijatelji, pa mama in …?

Pravimo, da je dom naš in lahko ga uredimo, kakor želimo. V bistvu pa si želimo, da nas pohvalijo. Kako imate lepo stanovanje, kako lepo rdeča poudari vaše slike, kako prijetno je v tem prostoru … Zrastejo nam perutničke in ponosni smo nase. Želimo si pohval in želimo uživati v svojih prostorih.

Vsaka stena ima svojega malarja!

Še nekaj je izredno pomembno, vsak posameznik drugače dojema barvo. Vaša mama mogoče ne bo tako navdušena nad rdečo steno v spalnici kot vi. Vzrok za različno dojemanje je v sami naravi človeka.

Kako obravnavamo estetske probleme barv,  si preberite v celotnem članku s klikom na povezavo, Kako izbrati pravo barvo?

Zakaj se največkrat odločimo za beljenje namesto barvanja?

Preprosto – ker je to najlažje. Neradi sprejemamo odločitve na neznanem področju, kjer si še ne predstavljamo rezultatov in učinkov. Izbira barve pa je težavna, saj ne vemo, kakšen bo končni videz. Terja temeljit premislek in zahteva, da si za izbiro vzamemo čas, da se poglobimo vase in v svoje občutke.

In zato ker nam je to težavno, se najhitreje odločimo za belo. Nimamo kaj zgrešiti, saj na belo ne bo negativnih komentarjev. Tako živimo v pustem in energijsko neizkoriščenem prostoru, čeprav si želimo lepote, topline, pohval.

Kako barvno uskladiti prostor?

Pa vendar obstajajo možnosti za barvno uskladitev prostorov. Lahko izbrskate revije v katerih je mnogo primerov urejenih prostorov, in poizkusite uporabiti barve v svojem domu.

Lahko vam študijo izdela arhitekt. Razpolaga z ogromno znanja in nedvomno lahko uskladi prostor v skladu z vašimi potrebami.

Še najbolje pa bi bilo, da vaš pleskar razpolaga z znanjem in izkušnjami, vam zna svetovati ter pravo barvo tudi izbrati.

Kje najti takšno pleskarstvo?

Lahko vam ga priporoči vaš prijatelj, sorodnik ali sodelavec, ki je imel prijetne izkušnje s pleskarskimi deli.

Še bolje pa je, da ga osebno spoznate.

Moj način dela je izključno preko priporočil. Stranke, s katerimi sodelujem, so zadovoljne z menoj in me priporočajo prijateljem. Pleskanje je moj kruh in edini vir dohodka, zato se mu posvečam z vso vestnostjo in spoštovanjem. To lahko občutite tudi sami.

Zato vas vabim, da se spoznamo. Pišite na info@kalinero.si ali pokličite 031 777 331 in se dogovorimo za informativni ogled.

Vaš skrbnik za dobro počutje.

Roman Strmšek