Očesni pregled je ključna sestavina vsakega zdravega človeka. Na pregled gremo lahko pred pomembnimi izpiti, ki se nanašajo na našo sposobnost, da dobro vidimo. Lahko pa to naredimo, kot normalni pregled našega zdravja. Sam proces pregleda je hiter, učinkovit ter neboleč, zato je priporočljivo, da ga naredimo kot del našega splošnega obiska pri zdravniku. Lahko pa nam tudi pove druge stvari o našem zdravju. Poglejmo si kako nam očesni pregled lahko izboljša zdravje.

okulistična ambulanta

Zdravje naših oči je zelo pomembno

Naš vid je velik dejavnik v kvaliteti našega življenja. Če se vsak enkrat letno zglasimo pri očesnemu optiku, se lahko izognemo mnogim komplikacijam. Z obiskom pri optiku nam zagotovi:

Uspeh otrok v šoli

Dandanes ima zaradi različnih dejavnikov vedno več otrok težave z očmi. Preventivni pregled lahko odpravi in pozdravi težave, ki našemu otroku lahko resno otežujejo učenje in igranje.

Preprečevanje bolezni

V današnjem svetu je najbolj pogosta težava kratkovidnost. Razlogov za to je veliko, vendar nam optik lahko pomaga odkriti težave z očmi, ki se lahko razvijejo v bolezen.

Zaznavanje drugih resnih težav

Naše oči so okno duše, vendar so tudi okno v zdravje našega telesa. Simptome diabetesa, previsokega krvnega pritiska ter tudi raka lahko zaznamo s strokovnim pregledom oči.

Ugotovimo razloge za druge težave

Kot prej omenjeno, nam očesni pregled lahko poda mnenje o drugih zdravstvenih težavah, ki se nahajajo v našem telesu. Krvne žilice, ki se nahajajo v naši mrežnici so odličen pokazatelj našega zdravja. Najbolj pogosta stanja, ki jih očesni pregled zazna so:

  • Sladkorna bolezen
  • Hipertenzija
  • Hiperholesterolemijo

To je zato, ker je ožilje našega telesa zelo delikatno in najmanjše spremembe hitro pokažejo globlje vzroke simptomov, ki jih morda ne znamo sami razložiti.

Kdaj je primeren čas za pregled?

Priporočamo, da tudi, če imamo popoln vid, da se vsaj enkrat letno zglasimo na pregledu. Ker je očesni pregled hiter in neboleč, svetujemo, da se nanj naročimo čim prej. Tako bomo lahko bolje spoznali kaj se z našim telesom dogaja in pozdravili težave, ki bi sicer ostale skrite.