Večina ljudi ne ve kako postavitev spletne strani sploh poteka, zato ne ve, da stran mora nekje biti postavljena, na nekem strežniku. Tako jo lahko vidijo vsi ki so povezani na internet. In vsi ki imajo samo stran ali dve, se odločijo da bodo stran nekje gostovali. Torej gostovanje spletnih strani pomeni da nekje zakupimo spletni prostor ter nanj naložimo podatke za našo spletno stran. Kdor pa ima več strani, si lahko omisli svoj strežnik, toda to za seboj povleče številne težave, oziroma je za to potrebno kar precej znanja.
Kaj točno pa je pri gostovanju pomembno?

–          Uptime mora biti čim višji, vsaj 98%, še bolje pa da kar 99, 100 pa nima skoraj nihče.

–          Seveda je pomembna cena, ki se giblje nekje od 20€ na leto, pa vse do 100€+, seveda pa je večina odvisno od velikosti prostora ki ga zakupimo.

–          Skoraj zmeraj se najde kakšen problem ki ga sami ne znamo rešiti, zato je pomoč uporabnikom ključni člen pri izbiranju gostovanja.

Gostovanje je tudi eden pomembnejših dejavnikov za rangiranje na iskalnikih. Slovenski trg ima ogromno ponudnikov gostovanja, zato se lahko kar globoko poglobite v storitve ki jih ponuja trg. Priporočam pa da si preberete še kakšno razpravo o tem kdo je zadovoljen s katerim gostovanjem, ter se boste takoj lažje odločili.

Poleg gostovanja pa je pomembna tudi registracija domene, kajti od nje je odvisna vaša prepoznavnost.