Kolesa se uporabljajo pri športu, ki mu pravimo kolesarstvo. Kolesarstvo je razširjeno po vsem svetu. Nekateri se s kolesarstvom ukvarjajo rekreativno, nekateri pa tudi profesionalno.

Cestna kolesa

Cestna kolesa uporabljajo rekreativci in tudi profesionalci. Kot že ime pove, so cestna kolesa najbolj primerna za na cesto (asfalt). Cestna kolesa so popularna po vsem svetu, najbolj pa v Evropi. Cestno kolesarjenje je najbolj priljubljeno v: Franciji, Španiji, Švici, Italiji, Belgiji, Luxemburgu, na Nizozemskem,  itd…

Za rekreacijo so cestna kolesa manj popularna kot pa gorska kolesa. Največje prednosti cestnih koles so: majhna teža, aerodinamičnost in ergonomičnost kolesarja. Cestna kolesa imajo  krmilo postavljeno nižje od sedeža prav tako pa sta sprednje in zadnje kolo bolj skupaj in zaradi tega je kolo bolj vodljivo. Gume na kolesu so zelo tanke in gladke, zato so tudi primerne za gladke površine, zaradi teh pa tudi nimamo občutka za hitrost in premikanje. Občutek je kot da bi bili na električnem kolesu, pri katerem ne rabimo skoraj nič početi, zaradi tega pa porabimo tudi manj energije.

Gorska kolesa

Gorska kolesa so bolj masivna in bolj popularnejša, zato so tudi 1x cenejša od cestnih koles. Narejena so predvsem za vožnjo po »grobih« poteh, predvsem gozdnih. Gorska kolesa so bolj vzdržljiva,  imajo širše gume z bolj globokim profilom. Krmilo imajo dvignjeno ali pa ga imajo v isti višini kot sedež, zaradi katerega omogoča bolj pokončno držo. Gorska kolesa imajo manjši in močnejši okvir, ter vzmetja.

Med glavne proizvajalce gorskih koles spadajo že svetovno uveljavljene znamke kot so Haro, Fuji in Wheeler, Scott in pa Cult.