Slackline je en izmed najnovejših urbanih športov. Slacklining je trening v ravnovesju, kjer na tako imenovani gurtni, ki je običajno široka 1cm in je napeta med dvema  točkama, hodimo po vrvi in lovimo ravnotežje. Slacklining se od hoje po vrvi razlikuje v tem, da gurtna ni togo napeta (čeprav je še v nekaj napetosti), ampak je namesto tega dinamična. To pomeni, da se razteza in poskakuje, kot dolg in ozek trampolin.

Napetost se lahko prilagodi glede na uporabnika, poleg tega pa je lahko gurtna oz. slackline iz različnih materialov, ki se jih uporablja za dosego različnih podvigov.

Na slacklinu se zato lahko izvajajo najrazličnejši triki: poskakovanje, izvajanje salt, preprosta zibajoča hoja in celo ležanje.

Kako hoditi po slackline-u oz. gurtni

Slackline je izredno zabaven in primeren tudi za začetnike. Tako kot povsod, pa bo tudi tukaj potrebnega nekaj časa, preden boste veščino osvojili.

Če ste že kupili vaš prvi slackline in ga namestili, si bomo sedaj pogledali nekaj nasvetov, ki vam bodo hojo po slackline-u omogočili hitreje, kot če bi se tega lotili sami.

Hoja po gurtni s čevlji ali brez?

slackline gurtnaZa začetek je priporočljivo, da se na slackline podate brez čevljev oz. bosi. Bosa noga bo z gurtno imela boljši kontakt, imeli pa boste večji nadzor nad ravnotežjem. Ko boste že imeli nekaj znanja o hoji po vrvi pa lahko poizkusite s čevlji. Čevlji na gurtni so priporočljivi predvsem za izvajanje kakšnih trikov, saj z njimi zudi zavarujete vaše noge in podplate.

Ena prednost nošnje čevljev je ta, da bo pristanek na tleh nekoliko prijetnejši, če so tla groba.

1.) Vse je v ravnotežju:

Če ste popolni začetnik vam svetujemo, da najprej trenirate ravnotežje na kakšnem robniku ali ograji (tu pazite, da je ograja takšna, da se ne boste poškodovali ko vam zmanjka ravnotežja). Ograja ali robnik nudita določeno podobnost z gurtno le da se ne zibljeta.

Poizkusite tudi držati ravnotežje na vsaki nogi posebej.

2.) Začetki na gurtni – prosite nekoga za pomoč

Ko se povzpnete na gurtno oz. slackline je izredno priporočljivo če ob začetkih nekoga prosite za pomoč. Ta oseba naj samo stoji zraven vas in vam ponudi roko, ob katero se lahko oprete, ko vam zmanjka ravnotežja.

3.) Mehka kolena

Kolena imejte mehka in malce pokrčena, da znižate vaše težišče in bolje absorbirate tresljaje. Ne skrbite, vsak se trese na začetku. Konstantni treningi bodo vaše tresenje kaj hitro zmanjšali

4.) Roke nad glavo in pogled v eno točko

Roke nad glavo in pogled v eno točko sta morda najpomembnejša nasveta, ki jih boste lahko dobili.

Komolci nad višino ramen delujejo kot protiutež vašemu zibanju. S premikanjem težišča boste krepko omilili tresljaje, kar vam bo omogočilo lažjo hojo po slacklineu.

Pomembno je tudi, da ste s pogledom usmerjeni v eno točko, najbolje v konec gurtne na drugi strani. S tem boste neprimerno izboljšali vaš fokus in se osredotočili samo na hojo. Ne glejte v noge!

5.) Napet in raven hrbet

Vaš hrbet naj bo pravokoten na gurtno ali celo malce nagnjen nazaj. Če boste nagnjeni naprej, boste v hoji po gurtni zelo nesigurni in po vsej verjetnosti boste padlo

Za konec

Hoja po slacklineu je izvrstna vaja za ravnotežje, ki je primerna prav za vsakogar! Pa ne samo ravnotežje, trening hoje po gurtni lahko nadomesti kakšno izmed vaših tedenskih vadb, saj so pri tem vključene skoraj vse mišice v telesu.

Gre pa tudi za vajo za vaš fokus. Ko boste na slacklineu enostavno ne bo več prostora za karkoli drugega v glavi

Spodaj si lahko ogledate še video posnetek, ki bo povzel stvari, ki smo se jih naučili v tej objavi: