Veste, kako lahko preverite, katero avtomobilsko olje je primerno za motor vašega vozila? Menite, da je povsem dovolj, če pri izbiri upoštevate le priporočila proizvajalca vozila? Pri nakupu motornega olja za vaš avto se je vsekakor najbolje posvetovati z navodili proizvajalca. Če priporočnik navaja več različic olja, naj se izbira predvsem nanaša na delovne pogoje pa tudi na samo podnebje.

Avtomobilska motorna olja se torej izbirajo zlasti glede na pogoje uporabe. Takšni pogoji praviloma ločujejo med normalno in zahtevnejšo vožnjo. V težjih delovnih pogojih je z vidika kakovosti mazanja najbolje vzdrževati nižjo viskoznost.

Motorno olje za avtomobil mora ohranjati toplotne stabilnosti

Ena od ključnih nalog za vsa avtomobilska motorna olja je, da morajo ohranjati toplotno stabilnost, in to tako pri visokih kot tudi pri nizkih temperaturah. Nižja kot je viskoznost olja, lažje se lahko pretaka pri nižjih temperaturah. S tem lahko tudi veliko hitreje doseže dele motorja, ki so potrebni mazanja. Večja viskoznost pa po drugi strani pomeni veliko boljšo stabilnost samega oljnega filma pri višjih delovnih temperaturah. Posledično so vsa sodobna avtomobilska motorna olja večgradacijska. To pomeni, da lahko združujejo obe omenjeni lastnosti.

Motorno olje, ki ga moški toči v avtomobil.

Proizvajalci avtomobilov oziroma vozil na sploh poleg same zasnove motorja upoštevajo tudi povprečne podnebne značilnosti celine, na kateri bo določeno vozilo predvsem v uporabi, in to brez ekstremnih vrednosti. Posledično se torej priporočila za motorna olja za avtomobile razlikujejo tudi glede na to, kje živite.

Oznake na embalaži motornega olja

Pri nakupu motornega olja za svoje vozilo bodite vsekakor še posebej pozorni na oznake na sami embalaži tekočine. Morda na njej ne bodo navedene prav vse potrebne oznake, a tiste, ki so, vam lahko dajo dovolj informacij o združljivosti olja z motorjem vašega avta.

Oznake na embalaži primerjajte s priporočili v navodilih za uporabo, ki ste jih prejeli skupaj s kupljenim avtomobilom. Če se oznake povsem ujemajo, ste lahko povsem prepričani, da je vaša izbira ustrezna. Sicer pa na koncu zagotovo velja omeniti še to, da so sintetična avtomobilska motorna olja že desetletja ena od najboljših izbir na trgu. Prednosti pred drugimi vrstami olj za avtomobile so namreč več kot očitne.