košarkarski dresKošarkaški klubi se pogosto znajdejo v dilemi, kje naročiti izdelavo košarkarskih dresov. Klubi, ki delujejo v lokalnem okolju (lokalne lige, turnirji), skratka bolj rekreativno kot na primer reprezentance, stroške športne opreme, tj. copatov, dresov, brisač … pogosto nosijo sami. Prav iz tega razloga je potreben še večji premislek, kje in za kakšno ceno naročiti izdelavo košarkarskih dresov.

Navadno se igralci dogovorijo za določen znesek, ki so ga pripravljeni plačati. Vseeno pa pričakujejo, da bodo dresi izdelano kvalitetno in jih ne bo potrebno menjati vsakih nekaj mesecev. Pri tem je seveda pomembno tudi to, da se igralci odločijo, kaj jim je pri košarkarskih dresih najbolj pomembno, skratka zahteve, ki jih morajo nato jasno predstaviti tiskarju oz. osebi, kateri naročajo. Pri tem je tudi tiskar dolžan predstaviti morebitne posebnosti tiska, njegovo obstojnost itd. Priporočljivo je tudi, da tiskarja prej seznanijo z materialom, na katerega bo tiskal. Nekateri tekstil prodajajo tudi sami, kar je lahko prednost, saj materiale podrobno poznajo in lahko predvidijo morebitna odstopanja.

Navadno so košarkarski dresi iz poliestra, ki vpija znoj in se zelo hitro suši. Pri igri je to izjemnega pomena, vendar se je potrebno zavedati tudi druge strani tega materiala. Dresi po določeni količini vsrkanega znoja začnejo oddajati neprijeten vonj. Treba jih je le oprati pri določeni temperaturi, vendar pa ta material sčasoma izgubi svojo funkcijo, zato je košarkarski dres potrebno zamenjati z novim. Proizvajalci priporočajo, da se oblačila iz poliestrskih materialov v pralnem stroju perejo brez mehčalca. V nasprotnem primeru se ta »zažre« v material in izgubi funkcijo srkanja znoja, lahko pa povzroči tudi alergije na koži.